CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, 4 bakanlığa soru önergesi verdi.
Plan değişikliğine konu alanın bir kısmının mevzuata göre ‘tarımsal niteliği korunacak alanlar’ ve ‘diğer tarım alanı’ statüsünde olduğunu belirten CHP’li Pala şunları söyledi:
“İmar Kanunu 8. Maddesine göre; “Tarım arazileri, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınmadan tarımsal amaç dışında kullanılmak üzere plânlanamaz.” Ancak Bursa’nın anayasası diyeceğimiz 1/100.000 ölçekli planda yapılan değişiklik ile bu kanun yok sayılıyor. ‘Ben istedim oldu’ zihniyeti hem ülkemize hem de Bursa’ya zarar veriyor. Bu değişiklik ile; dikili arazilerin yanında diğer tarım alanlarında yapılaşma ve sanayileşme baskısı yaratacak, imara açılması ile havayı toprağı ve suyu kirletici özelliği olan ve çok miktarda su kullanılmasını gerektirecek sanayi tesisleri kurulabilecek. Yapılan bu değişiklik hem mevzuata aykırı hem de insan sağlığını, bölgedeki ekolojik hassasiyetleri, tarımsal ve hayvansal üretimin niteliğini dikkate almıyor.”
4 AYRI BAKANLIĞA SORU ÖNERGESİ
CHP’li Pala açıklamasının devamında “Ülke Ekonomisine Katkı Sağlayacak Organize Sanayi Alanlarının Geliştirilmesine Yönelik Hedef” gibi yalnızca ekonomik bir çıkar etrafında şekillendirilen planlar ile tarım alanları yağmalanacak. Yapılan değişikliğin yerli ve milli üretime katkı sağlaması, istihdam yaratması vb. ekonomik, teknik hesaplar ve seçilen parselin bir bölümünün fiziksel uygunluğu projenin hayata geçirilmesi için tek ve yeterli ölçüt değildir. Bu değişikliğin süreç ve sonuçlarından birçok Bakanlık sorumlu. Bu nedenle konu hakkında sırasıyla İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere 4 ayrı Bakanlığa soru önergesi verdim.” dedi.
CHP’li Pala’nın sorduğu sorular ise şöyle:
İçişleri Bakanlığı’na:
Bursa Valiliği tarafından, söz konusu yer için 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 4. Maddesinde söz edilen ‘yer seçimi kararı’ alınmış mıdır? Alındı ise bu kararın alınma tarihi, kapsam ve içeriği nedir?
Aynı yer için Bursa Valiliği tarafından alınmış bir “kamu yararı kararı” var mıdır? Alındı ise bu kararın alınma tarihi, kapsam ve içeriği nedir?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına:
Söz konusu yer için, Bakanlığınız tarafından 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 4. Maddesinde söz edilen ‘yer seçimi kararı’ alınmış mıdır? Alındı ise bu kararın alınma tarihi, kapsam ve içeriği nedir?
Aynı yer için, Bakanlığınız tarafından alınmış bir “kamu yararı” kararı var mıdır? Alındı ise bu kararın alınma tarihi, kapsam ve içeriği nedir?
Yukarıda açıklanan plan değişiklikleri sonrasında bazı bilgiler, plan açıklama raporları ve basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmış ancak, bazı taşınmazların S.S İleri Teknoloji Sanayi Toplu Yapı Kooperatifine devri konusunda TOKİ ile bu Kooperatif arasında imzalanan protokolün içeriği açıklanmamıştır. Bu protokolün içeriği nedir?
Basında yer aldığına göre üyelerinden biri avukat dahi olan gerçek kişilerin de bulunduğu anlaşılan adı geçen kooperatifte hangi kişi ve kuruluşlar yer almaktadır ve hangi ileri teknoloji üretimi gerçekleştiren sanayiciler olarak kabul edilmiştir?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na:
Plan değişiklikleri sonrasında bazı bilgiler, plan açıklama raporları ve basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmış ancak, bazı taşınmazların S.S İleri Teknoloji Sanayi Toplu Yapı Kooperatifine devri konusunda TOKİ ile bu Kooperatif arasında imzalanan protokolün içeriği açıklanmamıştır. Bu protokolün içeriği nedir?
Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’na:
OSB kurulmak istenen arazinin bir bölümünün tarım alanı olması yüzünden, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa göre, buralar için Bursa İl Toprak Koruma Kurulundan tarım dışı kullanım iznine yönelik olumlu karar verilmesi gerekmektedir. Bursa İl Toprak Koruma Kurulu, 21.06.2018 tarihli kararıyla tarım dışı kullanıma izin vermiştir. Ancak, bu karar Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmeliğin md.12/f.8 hükmüne göre, 2 yıl içinde uygulamaya geçilemediğinden yürürlüğünü yitirmiştir. Aynı karara dayanılarak 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında değişikliğe gidilmektedir.
1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında değişiklik yapılabilmesi bakımından Bursa İl Toprak Koruma Kurulu’ nun yürürlükte olmayan kararını canlı tutabilmek adına, Bakanlığınızca, “olur/uygundur/yürürlüktedir” yönünde bir beyan, yazı, karar oluşturulmuş mudur? Oluşturuldu ise, bunun tarih, sayı, kapsam ve içeri nedir?
Yorumlar