SON DAKİKA
Hava Durumu

BES’te yeni dönem: Kredi ve kısmi ödeme hakları başlıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2003 yılında uygulamaya alındı. 2013 yılında devlet katkısı uygulaması geldi. 2017 yılında ise çalışanların bireysel emeklilik sistemine girmesini sağlayan Otomatik Katılım Sistemi (OKS) başladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 01:46
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 01:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
BES’te yeni dönem: Kredi ve kısmi ödeme hakları başlıyor

BES için çok önemli yeni uygulamalar devreye alınıyor. 1 Temmuz 2024’te BES’te uzun süredir üzerinde çalışılan iki yeni uygulama başlıyor. Her iki uygulama da katılımcıları sistemde daha uzun süre tutmayı amaçlarken, katılımcıların BES’teki birikimlerini kullanabilmesini ve nakit ihtiyaçlarının giderilmesini sağlıyor. Gelin, bu uygulamaların neler olduğuna ve benzerlikleri ile farklılıklarına bir bakalım.

BES’te 18 yaş altının sisteme alınmasıyla ülkemizde ilk defa 56 yıl sürecek bir yatırım yolculuğu başladı. Bu uzun süreli yatırım yolculuğunda, katılımcılar sistemde birikimlerinden faydalanamama endişesi taşıyordu. Ev veya araba alırken ihtiyaç duyulan nakit para gibi sebeplerle katılımcılar, BES’e temkinli yaklaşmaktaydı. Bu sorunları çözmek için BES’te birden fazla sözleşme yaparak çözüm arayan katılımcılar, ihtiyaç duydukları birikimi kullanmak için sözleşmelerini sonlandırmak zorunda kalıyordu. Bu da devlet katkılarından tam olarak faydalanamamaya ve yüksek stopaj ödemelerine neden oluyordu. İşte BES’te yeni başlayan iki uygulama, bu sorunlara çare olması amacıyla tasarlandı.

1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren, hem gönüllü BES hem de OKS tarafındaki sözleşmeler bankalarda teminata kabul edilerek kredi kullanılabilecek. Böylece katılımcının birikimleri teminat için kurulan özel fonlar aracılığıyla sistem içinde kalmaya ve değerlenmeye devam edecek. Katılımcı bankadan uygun faizlerle kredi kullanabilecek ve ödenen kredi faizinin bir kısmı bu fonlardan elde edilen getirilerle karşılanmış olacak. Böylece katılımcı, birikimlerini alarak sistemden ayrılmak zorunda kalmayacak ve sistemdeki kazanılmış haklarını korumaya devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.