Arama Haber Code Logo Arama

HABERLER

Kredi çekecekler hazırlanın...

Merkez Bankası enflasyonda devam eden iyileşme göz önüne alındığında faiz indirimlerine devam edeceğinin sinyallerini verdi. Politik faizi son olarak yüzde 42,5'e çekildi. Kredi faizlerinde de yüzde 1-2'lik bir düşüş bekleniyor. Merkez Bankası, aşırı kredi dağıtımı veya likidite artışı gibi olumsuz gelişmelerde daraltıcı tedbirler alacağını da piyasalara aşıladı. Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi faiz oranlarında düşüş için o tarihi işaret etti.

Giriş: 16.03.2025 07:47 | Güncelleme: 16.03.2025 07:58
Paylaş
Kredi çekecekler  hazırlanın...

Merkez Bankası'nın enflasyonun düşmesiyle birlikte faiz indirimlerine dair eli rahatladı. Bu indirimlerin kredi faiz oranlarında da düşüşe yol açması bekleniyor. Ancak aşırı kreedi büyümesi gibi durumlarda ek tedbirler alınması da söz konusu olabilir.

KREDİ FAİZLERİ NE ZAMAN DÜŞMEYE BAŞLAYACAK?

TGRT Haber TV'ye konuşan ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi faiz oranlarında düşüş bekleyenler için önemli açıklamalarda bulundu. Öne çıkan başlıklar şöyle;

"Faiz indiriminlerinin bundan sonraki süreçte de devam etmesi bekleniyor. Bu durum, iş dünyasının sıkça dile getirdiği krediye ulaşım güçlüğü sorununu da beraberinde getirecek. Kredi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle birçok firma yurt dışından, dövizle kredi kullanmaya yönelirken, bundan sonraki süreçte hem iş dünyası hem de tüketiciler (ev, araba veya ihtiyaç kredisi kullanacak olanlar) daha düşük limitlerden kredi kullanacak. Bu bağlamda, önümüzdeki haftalarda kredi faizlerinde 1-2 puanlık düşüş beklenebilir.

KREDİ GELİŞMELERİNE DİKKAT EDİLECEK

Politika faizi 42,5 seviyesine gerilemiş durumda. Piyasaların genel beklentisi, bu indirimlerin kredi faizlerine yansıması yönünde. Merkez Bankası, enflasyondaki iyileşme devam ettiği sürece faiz indirimlerine devam edeceğini belirtiyor. Ancak banka, kredi gelişmelerinde beklenmedik artışlar, aşırı kredi dağıtımı veya piyasaya çıkan likiditenin ani genişlemesi gibi durumlarda ek daraltıcı tedbirler alabileceğini açıkça ifade ediyor.

YABANCI PARA KREDİLERİNDE SIKILAŞMA

Merkez Bankası, yabancı para kredileriyle ilgili olarak dolarla, euroyla yapılan borçlanmalara yönelik limiti birden yarıma çekmiş durumda. Bu uygulama, ani kredi büyümesi veya likidite bolluğunun önüne geçmek amacıyla hayata geçirildi. Böylece, enflasyonun düşeceği beklentisiyle birlikte, kredi piyasasındaki sıkılaşmanın da devam edeceği mesajı veriliyor.

MERKEZ'İN ADIMLARI SON DERECE TEDBİRLİ

Merkez Bankası’nın bu tedbirli adımları, piyasa beklentileriyle örtüşerek borsa, döviz kurları ve diğer fiyat hareketleri üzerinde pozitif etkiler oluşturması bekleniyor. Mart ayından itibaren açıklanacak enflasyon verileri, Nisan ayında da bu eğilimin sürdürülmesi gerektiğini işaret ediyor. Enflasyon düştükçe kredi oranlarının da düşeceği öngörüsü, ekonomik büyüme ve tüketici harcamalarında denge sağlayacaktır.

KREDİ ÇEKECEKLERE MÜJDE

Özetle, Merkez Bankası’nın enflasyona odaklanarak attığı adımlar, kredi faizlerinin düşmesine ve genel olarak finansal piyasaların olumlu etkilenmesine yol açabilir. Ancak, piyasada ani kredi büyümesi veya likidite fazlası gibi durumlar yaşanırsa, banka ek önlemlerle müdahale edecektir. Bu stratejik yaklaşımla, enflasyonun kalıcı düşüşüne bağlı olarak daha agresif faiz indirimlerinin de önümüzdeki dönemde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu bağlamda, önümüzdeki haftalarda nisan ayının başlarında kredi faizleri 1-2 puanlık geri çekilecektir."

(TGRT)

Yorumlar

HABERLER

Netanyahu Trump’ı bıktırdı

İsrail’in iki yıldır işgal ve soykırım politikası yürüttüğü Gazze’de barış umudu doğdu. Plan için taraflara baskı yapan ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı’nı, küfürlü bir kelime kullanarak, sürekli “negatif” olmaması için uyardığı anlaşıldı.

Giriş: 06.10.2025 06:38 | Güncelleme:
Paylaş
Netanyahu Trump’ı bıktırdı

Hamas’ın Cuma günü Başkan Trump’ın Gazze barış teklifine olumlu yanıt vermesinin ardından Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak durumu değerlendirdiği anlaşıldı.

Axios’da yer alan ve henüz yalanlanmayan habere göre, Trump, durumu bir zafer olarak değerlendirdi ancak İsrail Başbakanı, farklı görüş seslendirdi.

Habere göre, Trump’ın “Bibi” diye seslendiği Netanyahu arasındaki konuşmayı, görüşmeden haberdar olan bir ABD’li yetkili Axios’a, “Bibi, Trump’a bunun kutlanacak bir şey olmadığını ve hiçbir şey ifade etmediğini söyledi.” diye aktardı. Aynı yetkiliye göre, Trump da küfürlü bir kelime kullanarak karşılık verdi: “Neden her zaman bu kadar negatifsin anlamıyorum. Bu bir zafer. Al bakalım.”

Mısır’da yapılacak görüşmelerde öncelikle İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) çekileceği bölgeler ile esirlerin durumu ele alınacak.

Görüşmeler, ABD Temsilcisi Steve Witkoff ve ABD Başkanlık Danışmanı Jared Kushner’in katılımıyla gerçekleşecek.

İsrail heyetinde Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Şin Bet güvenlik servisi başkanı ve üst düzey yetkililerin yer alacağı belirtiliyor.

Müzakerelerde Hamas heyetine ise, İsrail’in Doha saldırısında hedef aldığı üst düzey Hamas yetkilisi Halil el-Hayya liderlik edecek.

TRUMP: HER ZAMAN BAZI DEĞİŞİKLİKLER OLACAKTIR

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirecek 20 maddelik Gazze Planı’nın şartlarının “esnekliğe açık” olup olmadığı sorusu üzerine, “Esnekliğe ihtiyacımız yok, çünkü herkes bu konuda hemen hemen hemfikir. Ancak her zaman bazı değişiklikler olacaktır. Ama Hamas’ın planı harika. Yıllardır bir plan için mücadele ediyorlar. Rehineleri neredeyse anında geri alıyoruz.” dedi.

Trump, müzakerelerin devam ettiğini ve birkaç gün daha süreceğini söylerken, “İnsanlar bundan çok memnun.” diye konuştu.

TRUMP: NETANYAHU BOMBARDIMANI BİTİRMEYE HAZIR

Tüm dünya Gazze Planı’na ve Mısır’da yapılacak görüşmeye odaklandı. Toplantı öncesinde açıklama yapan ABD Başkanı Trump, Netanyahu’nun bombardımanı bitirmeye hazır olduğunu söyledi. Hamas’ın ciddi olup olmadığının yakında anlaşılacağını belirten Trump, Hamas iktidarda kalmaya devam ederse tam bir imha gerçekleşeceğini ifade etti.

RUBIO: GAZZE SAVAŞI HENÜZ BİTMEDİ

Amerikan NBC kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İsrail ve Hamas anlaşması üzerine görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Gazze’de savaşın henüz bitmediğini ve yapılması gereken bazı işler olduğunu belirten Rubio, esirlerin en kısa sürede serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Hamas sonrası Gazze’deki durumun zorluklarına da dikkat çeken Rubio, “Gazze’de 3 gün içinde Hamas’tan bağımsız bir yönetim yapısı kurmak mümkün değil.” dedi. Gazze Planı’nın ikinci aşaması olan bölgenin silahsızlandırılması ve askeri güçlerin dağıtılmasının zor bir süreç olacağını kaydetti. Rubio ayrıca, Hamas’ın savaş sonrası düzenlemeler konusunda prensipte anlaştığını belirtti.

“HAMAS ANLAŞMAYA HAZIR”

AFP’ye konuşan bir Hamas yetkilisi, savaşın sona erdirilmesi ve saha koşullarına uygun şekilde esir takası sürecinin başlatılması konusunda oldukça istekli olduklarını söyledi. Yetkili, işgalci kuvvetlerin gerçekten bir anlaşmaya varma niyeti varsa Hamas’ın hazır olduğunu aktardı.

İSRAİL: GAZZE’DE ATEŞKES YOK

İsrail hükümet sözcüsü Bedrosyan, Reuters’a yaptığı açıklamada Gazze’de ateşkes olmadığını, sadece bazı bombalamaların geçici olarak durdurulduğunu söyledi. Bedrosyan, ordunun savunma amaçlı olarak Gazze’de faaliyet göstermeye devam edeceğini ifade etti.

GÖRÜŞMELERDE NE BEKLENİYOR?

Hamas’ın elindeki 48 esirin serbest bırakılması ve IDF’nin çekileceği bölgelerin belirlenmesi bekleniyor.

Bu konuların kısa sürede karara bağlanacağı tahmin ediliyor; çünkü ABD Başkanı Donald Trump, neredeyse toplantının sonucunu açıklamış durumda. Trump dün yaptığı açıklamada, İsrail’in ilk çekilme hattını kabul ettiğini duyurdu ve “Hamas onay verdiğinde ateşkes derhal yürürlüğe girecek, rehine ve tutuklu takası başlayacak.” dedi.

TOPLANTI ÖNCESİ 8 ÜLKEDEN ORTAK DESTEK AÇIKLAMASI

Mısır’daki kritik toplantı öncesi Türkiye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır dışişleri bakanları ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, taraflara sürecin hızla ilerletilmesi için güçlü destek mesajı verildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hamas’ın, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve uygulama mekanizmalarına ilişkin müzakerelerin derhal başlatılmasına yönelik önerisini memnuniyetle karşılıyoruz.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’e yaptığı, bombardımanların derhal durdurulması ve takas anlaşmasının uygulanmasına başlanması çağrısını da memnuniyetle karşılıyoruz

Hamas’ın, Gazze’nin idaresini bağımsız teknokratlardan oluşacak geçici bir Filistin İdari Komitesi’ne devretmeye hazır olduğunu açıklaması da sürecin ilerlemesi açısından son derece olumlu bir gelişmedir.”

Haber Arama