Arama Haber Code Logo Arama

HABERLER

Türkiye’ye 97 ülkeden taziye mesajı

Taksim İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin hayatını kaybettiği 81 kişinin yaralandığı terör saldırısı sonrası 97 ülkeden ve 10 uluslararası kuruluştan taziye mesajı paylaşıldı.

Giriş: 2022-11-15 14:10:00
Paylaş
Türkiye’ye 97 ülkeden taziye mesajı

Taksim İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya Dünyanın dört bir yanından tepkiler gelmeye devam ediyor. Patlamanın ardından aralarında Rusya, ABD, Ukrayna, Arjantin, Kazakistan, Fransa, Belarus, İran, Senegal, Nijerya, Somali, Sudan, Kuveyt, Katar, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Lübnan, Irak, Hollanda, İsveç, İsrail’in de bulunduğu 97 ülkeden Türkiye’ye taziyeler iletildi. Türkiye için ayrıca 10 uluslararası kuruluştan da başsağlığı mesajı paylaşıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul'da meydana gelen patlamayla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, Türkiye ile teröre karşı işbirliğine hazır olduklarını belirtti.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin, mesajında, İstanbul’da meydana gelen trajik terör saldırısı nedeniyle taziyelerini sundu.

Kurbanların aileleri ve yakınlarına da desteklerini vurgulayan Putin, “Yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Terörün her çeşidi ve yapısıyla mücadelede, Türk ortaklarımızla mümkün olduğu kadar yakın işbirliğine hazır olduğumuzu yeniden teyit ediyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk halkına ve patlamadan etkilenenlere başsağlığı dilediğini belirtirken NATO’nun müttefiki Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

Zelenski ve Macron’dan Türkçe Tweet
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Twitter'dan Türkçe olarak paylaştığı mesajında, İstanbul'un merkezinde insanların hayatını kaybetmesi ve yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı derin üzüntü duyduğunu söyledi Zelenski, "Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise "Milletimiz için oldukça anlamlı olan bu günde, tam da 13 Kasım 2015 tarihinde hayatını kaybedenleri anarken, Türk halkı kalbinden, İstanbul'dan, saldırıya uğradı. Türk insanına mesajımız: Acınızı paylaşıyoruz. Başımız sağ olsun. Terörle mücadelede yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Türkiye için taziye paylaşan isimler arasında. Rutte Twitter'dan yayımladığı mesajında, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama haberinin kendilerini derinden sarstığını ve üzdüğünü söyledi. Ölenlerin ailelerine taziye dileklerini de ifade eden Rutte yaralılar için de şifa dileğinde bulundu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Twitter hesabından "İstanbul'da masum sivilleri hedef alan alçak bombalama haberiyle sarsıldım. İsrail halkı adına Türk dostlarımıza ve kurbanların ailelerine en derin taziyelerimi iletiyorum. Tüm dünya teröre karşı müşterek ve kararlı bir duruş sergilemelidir" paylaşımında bulundu.

Yorumlar

HABERLER

İşte ülkenin durumu...

Yüksek enflasyon ve artan kur seviyesi hem emekli hem de çalışanların kazancını günden güne eritiyor. Gelirleri harcamalarını karşılayamayan vatandaşlar, kredi kartları ve bireysel kredilere yüklenirken, ülke genelinde borcunu ödeyemeyen 4 milyondan fazla kişi bulunuyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin son verilerine göre, 1 milyon 774 bin kredi kartı ise batıkta bulunuyor.

Giriş: 11.08.2025 09:30 | Güncelleme: 11.08.2025 09:35
Paylaş
İşte ülkenin durumu...

Vatandaşın borç yükü günden güne artıyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin son verilerine göre bireysel kredi veya kredi kartı borcunu ödeyemeyen ve borcu devam eden kişi sayısı 4 milyon 143 bine çıktı. 1 milyon 774 bin kredi kartı da batıkta bulunurken, Haziran ayında yasal takibe alınmış kişi sayısı 258 bin olarak belirlendi. 2025 yılı Ocak-Haziran ayları arasında takibe düşmüş kişi sayısı 1 milyon 201 bine ulaşırken, bu sayı geçen yılın aynı döneminde 890 bin olarak saptanmıştı. Son verilere göre takibe düşen kişi sayısı bir yılda yüzde 35 artarken, tasfiye olunacak bireysel krediler de 211 milyar TL'ye yükseldi.

ARTIŞ YÜZDE 165

Haberglobal'den Mert İnan'ın haberine göre, TBB'nin verilerine göre Haziran 2025'te bankaların takipteki alacakları 427 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl haziran ayında 211 milyar 869 milyon TL olan takipteki alacaklar, yüzde 101'lik artış gösterdi. Aynı dönemde takipteki tüketici kredilerinin tutarı da yüzde 165 artarak 182 milyar 478 milyon TL'ye çıktı. Öte yandan ödemesi geciken kredileri gösteren "tasfiye olunacak krediler" kalemi incelendiğinde toptan ve perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmeler öne çıktı. Bu sektördeki tasfiye olunacak kredilerin tutarı, 68 milyar TL'yi aştı. Tasfiye olunacak kredilerde ikinci sırada 64 milyar TL ile inşaat işletmeleri yer aldı. 

REZERV DE DÜŞÜŞ

Ekonomide dikkat çeken diğer ayrıntı ise brüt döviz rezervlerinin 84 milyar 909 milyon dolara gerilemiş olması. Merkez Bankası verilerine göre, önceki dönemde 85 milyar 223 milyon dolar olan altın rezervleri ise 84 milyar 79 milyon dolara indi. Böylece toplam rezervler 171 milyar 848 milyon dolardan 168 milyar 989 milyon dolara düştü. Swap hariç net rezerv 45,6 milyar dolar, Hazine'nin kendi dövizleri çıkarıldığında ise net rezerv 38 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 

Dış ticaret tarafında ise dengeler son 10 yılın ortalama seviyesine geri dönmüş durumda. Türkiye'nin 2015-2024 dönemindeki 12 aylık ihracatının ithalatı karşılama oranı ortalama yüzde 75 seviyesindeydi. En yüksek oran 2019'da yüzde 86, en düşük oran ise 2017'de yüzde 68.9 olarak gerçekleşmişti. Temmuz 2025 itibarıyla bu oran yeniden yüzde 75,3 seviyesinde. Uzmanlara göre, ihracatta artış olmasına rağmen dış ticaret dengesi değişmiyor.

TL MEVDUATLARI ARTIYOR

Türk lirasında ise yılbaşından bu yana reel değer kaybı yaşanıyor. TÜFE'ye göre TL, son 1 yılda yüzde 2.24 reel değer kazanırken yılbaşından bu yana yüzde 4.3 gerilemiş durumda. ÜFE baz alındığında ise TL, yıllık yüzde 3.9 ve yılbaşından bu yana yüzde 4.7 reel değer kaybetti. Bu tablo, yatırımcıların döviz fonlarına yönelmesinin sebeplerinden biri olarak değerlendiriliyor. Mevduatlarda ise TL'nin payı artıyor. 1 Ağustos haftası itibarıyla TL mevduat oranı yüzde 59.9, Kur Korumalı Mevduat  yüzde 2.0, yabancı para mevduat oranı ise yüzde 38 oldu. 

BORSAYA YABANCI İLGİSİ

Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volan Soykan ise borsa cephesinde yabancı ilgisinin önemli olduğunu belirtirken, "Yabancı yatırımcılar, 1 Ağustos haftasında 135.5 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Böylece üst üste altı haftadır net alım gerçekleşmiş oldu. Faiz indirimlerinin devam etmesi halinde borsaya olan ilgi artacaktır" dedi.

Haber Arama