Sınava bu yıl 1 milyon 10 bin 916 öğrenci başvuru yaptı. Ancak sınav, isteğe bağlı olduğu için bu öğrencilerin bir bölümü sınava girmeyecek ve yerel yerleştirme ile liselere yerleştirilecek.
Sınav, 973 sınav merkezinde, 3 bin 938 okulda ve 62 bin 693 salonda gerçekleştirilecek.
Yurtdışında ise 13 okulda, 37 salonda uygulanacak. Özel durumu olan öğrenciler için evde ve hastanede sınav imkânı sağlanırken, görme engelli ve az gören öğrenciler için de gerekli tedbirler alındı.
Sınav günü öğrencilerin en geç 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunmaları gerekiyor. Kimlik kontrolü ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrencilerin yanlarında fotoğraflı sınav giriş belgesi ile geçerli kimlik belgesi bulundurmaları zorunlu. Kimlik belgelerinde fotoğraf şartı aranmıyor.
İKİ OTURUM HALİNDE YAPILACAK
Türkiye saati ile saat 09.30'da başlayacak birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak, 75 dakika süre verilecek.
İkinci oturum ise saat 11.30'da başlayacak. Bu oturumda öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek.
Oturumlar arasındaki 45 dakikalık sürede öğrenciler okul bahçelerine çıkabilecek, ihtiyaçlarını giderebilecek.
Sözel ve sayısal alanlardaki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.
"KİMLİK BELGESİ BULUNDURMAK ZORUNLU"
Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesiyle geçerli bir kimlik belgesi bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca öğrencilerin yanlarında en az iki koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, birer kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurması gerekecek.
Daha önceki senelerde olduğu gibi bu yıl da öğrenciler, sınav kitapçıklarını bir gün sonra sınava girdikleri okullardan alabilecek.
"SINAV GÜNÜ KAHVALTIYI ATLAMAYIN" UYARISI
Etlik Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Yasemin Kuşcu, LGS kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrencilere, sınav sabahı kahvaltı yapmadan evden çıkmamaları uyarısında bulundu.
Kuşcu, yaptığı açıklamada, LGS sınavına girecek öğrencilerin bu süreçte hem bedensel hem zihinsel performanslarını koruyabilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerektiğini söyledi.
Özellikle sınav sabahı protein yönünden zengin bir kahvaltının, konsantrasyona büyük etkisi olacağını vurgulayan Kuşcu, "Adaylar, kahvaltıda proteinden zengin besinleri tüketmeye çalışsın. Özellikle yumurta ve peynir, bunun yanında ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişleri de kahvaltıda bulundurmaları, konsantrasyon açısından önemli olacaktır. Kahvaltıda tahıl ürünleri, sebze ve meyve de tüketebilirler." dedi.
Sınav öncesi ve sabahında bazı gıdalardan uzak durulması gerektiğine işaret eden Kuşcu, aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerin mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini ve susuzluk hissini artırabileceğini dile getirdi.
SINAV SABAHI KLASİK BİR KAHVALTIYLA YOLA ÇIKILMALI
Basit şeker içeren gıdaların, sınav sırasında uyku hali ve dikkat dağınıklığına yol açabileceğini belirten Kuşcu, asitli ve şekerli yiyecekler yerine kuru meyvelerin tercih edilmesini önerdi.
Kuşcu, kafein içeren içeceklerden, çay, kahve ve meşrubatlardan uzak durulması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bunların da yine üretik etkisi ve konsantrasyon üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle bu tür içecekleri de tüketmemeliyiz. Taze meyve suları tercih edilebilir. Yani daha çok sınav sabahı özellikle yumurta, peynir... Aslında klasik bir kahvaltıyla yola çıkılmalı. Mide ve bağırsak sağlığında da bunlar üzerinde rahatsızlık oluşturmayacak gıdalar tüketilmeli. Sınavdan bir gün önce de özellikle hafif yiyecekler tüketmeye dikkat edilmeli."
Yeterli uyku ve sıvı tüketiminin önemini vurgulayan Kuşcu, "Günde 2 litre kadar su tüketilmeli. Adayların bu süreçte aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmaları da gerekiyor." dedi.
NELERE DİKKAT ETMELİ?
Erken kalkan yol alır
Özellikle büyük şehirde yaşıyorsanız sınav günü sabahını riske atmamakta fayda var.
Daha önceden sınav sabahı hangi ulaşım araçlarının kullanılacağı ya da özel bir araçla gidilecekse evinizden sınav merkezine gidilecek güzergahı belirlemek önemli. Böylelikle yolda karşılaşacak aksiliklerin önüne geçilebilir.
Sınavın yapılacağı merkeze sınav başlama saatinden bir süre önce gitmek de iyi olabilir. O ortama alışmak sizi daha güvende hissettirebilir.
Erken giderseniz, rahatlayıp sınav moduna geçmek için zaman ayırabilirsiniz.
BELGELERİNİZDEN EMİN OLUN
Sınav için gereken belgelerinizi, kimliğinizi önden hazırlamayı unutmayın.
Yola çıkmadan da gerekli her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olun.
RAHATLAYIN, STRES KİMSEYE YARDIMCI OLMAZ
Bunu söylemek kolay, ama gerçekten elinizden geldiğince sakin kalmaya çalışın.
Unutmayın, sınav sonuçları sizi tanımlamaz.
Rahatlamaya çalışın, sizinle beraberinizde sınava gelen biri ya da birileri varsa onlarla sohbet edin ve sınava olumlu bir havada girmeye çalışın.
Pozitif bir bakış açısıyla sınava girin, etrafınızdakilere gülümseyin ve moralinizi yüksek tutun.
SONUÇLAR 11 TEMMUZ’DA
LGS, aynı gün içinde iki oturum hâlinde uygulanacak. Birinci oturum saat 09.30’da başlayacak.
Öğrencilere 75 dakikalık sürede Türkçe, T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden 50 çoktan seçmeli soru yöneltilecek. İkinci oturum ise saat 11.30’da başlayacak ve 80 dakika sürecek. Bu bölümde öğrenciler, matematik ve fen bilimleri derslerinden oluşan 40 soruyu yanıtlayacak.
SONUÇLAR 11 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK
Merkezi sınav sonuçları, 11 Temmuz 2025'te "https://www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.
TERCİH İŞLEM TARİHLERİ
Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos'ta ilan edilecek.
Yerleştirmeye esas 1 ve 2'nci nakil tercih başvuruları ve sonuçları, 4-14 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.
Yorumlar