SON DAKİKA
Hava Durumu

Elif Sözer'in Nöromimari-Algı Oyunları" kitabı çıktı

Yazarımız iç mimar Elif Sözer’in kaleme aldığı Nöromimari-Algı Oyunları kitabı okurlarıyla buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2023 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2023 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
Elif Sözer'in Nöromimari-Algı Oyunları" kitabı çıktı

Sitemiz www.haberindogrusu.com'un yazarı İç mimar Elif Sözer’in kaleme aldığı Nöromimari-Algı Oyunları kitabı çıktı. Depremin hepimizin algılarını altüst ettiği bu dönemde, yeni başlıklar altında bazı konuların tekrar masaya yatırılıp konuşulması gerekiyor. Bu konuların en başında da şüphesiz yeni yapılacak binaların nasıl olması gerektiği geliyor.

Depremden etkilenen insanların böylesi zorlu bir süreçte ihtiyaç duyduğu şey, barınmanın da ötesinde yaşadıkları acı olayı sağaltacak, kendilerini güvende hissedebilecekleri, insanın ruhuna hitap eden huzurlu yuvalar. Peki, bu nasıl olacak? Dört duvardan oluşan yapılar nasıl olacak da huzurlu yuvalara dönüştürülecek? İşte tam da burada nöromimari devreye giriyor. En basit tanımıyla “binalara ruh giydirmeyi” hedefleyen, evleri yuvaya dönüştürüp insanlara daha huzurlu bir hayat inşa etmeleri için yol gösteren bu bilim dalı, dünya çapında önemli bir yere sahipken ne yazık ki Türkiye’de henüz tam olarak bilinmemekte. İnsan yaşamının yaklaşık olarak %87’sinin binaların içinde geçtiği gerçeğini düşünecek olursak, mekân-insan arasındaki etkileşimin ne kadar kuvvetli olduğu da daha anlaşılır hale gelecektir. Peki, bu kadar çok etkileşimde bulunduğumuz binaları, psikolojimizi olumlu yönde etkileyecek birer dinamik haline getirmek için nelere dikkat etmemiz gerekir?

İç mimar Elif Sözer’in kaleme aldığı Nöromimari-Algı Oyunları kitabı tam da burada devreye giriyor ve bu kritik soruları, herkesin rahatlıkla anlayabileceği bir üslupla cevaplıyor. Kitapta bu alanda dünya çapında yapılmış pek çok deney ve araştırmanın yanı sıra, yazarın uzun yıllar boyunca edindiği mesleki deneyimlere de sıkça yer veriliyor. Bu suretle yazar Sözer, nöromimari kavramının hem evrensel yönüne vurgu yaparken hem de kendine has üslubuyla bu bilim dalını bizim topraklarımıza özgü bir hale getiriyor ve kitap boyunca sürekli “Mimari, umudu yeşertebilir mi?” sorusu etrafında farklı farklı sorulara cevap bulmaya çalışıyor.

Nöromimari-Algı Oyunları kitabı bu yönüyle Türkiye’de bir ilk olarak nöromimari kavramını gündeme getiriyor ve literatürdeki çok büyük bir boşluğu dolduruyor. Üç kitaptan oluşan Nöromimari serisinde yer alan bazı başlıklarsa şöyle:

• Mekân insan arasındaki iletişim nasıl gerçekleşir?

• Mekân duygu ve davranışları nasıl yönlendirir?

• Kelimelerin ruhsal ve fiziksel sağlığımız üzerindeki manipülatif etkisi nelerdir?

• Sağlıklı bireyler ve toplumlar için mekânın insanla kurduğu iletişim dili nasıl kurgulanmalıdır?

• Mekânsal unsurlar suçluluk düzeylerini düşürebilir mi?

• Anılarımızın veya geçmiş yaşam deneyimlerimizin bugünkü kararlarımızda veya davranışlarımızdaki rolü nedir?

• Renk, müzik, koku gibi uyaranlarla zamanda yolculuk yapmak mümkün müdür?

• Mekânlar iyileşme süreçlerine katkı sağlayabilir mi?

• Maggie’s Kanser Merkezlerini diğer hastanelerden ayıran özellikler nelerdir?

• Ülkemizdeki hastanelerin hastaların sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

• Şifacı mekânların kriterleri nelerdir?

• Biyofilik tasarım, hortikültürel terapi, zenginleştirilmiş çevre gibi nöromimarinin bileşenleri ile deprem sonrası insanların iyileşme süreçlerine nasıl katkı sağlayabiliriz?

• Deprem sonrası yapılacak olan konutları travmalardan iyileşme süreçlerine katkı sağlayacak, aidiyet ve güvende hissettirecek yuvalara dönüştürmek için uygulanacak mimari kriterler neler olmalıdır?

• Varoluşçu mimari anlayışı ile insanın varoluş anlamını bulmasına nasıl katkı sağlanabilir?

• Mimari, umudu yeşertebilir mi?

ELİF SÖZER (YAZAR)

Elif Sözer, 1975 yılında Rize’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rize’de tamamladıktan sonra 1993 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümüne başladı. 2000 yılında Bilkent Üniversitesinden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra iki yıl kadar özel bir okulda öğretmenlik yaptı. Daha sonraki yıllarda çeşitli firmalarda iç mimar olarak görev aldı. 2015 yılında ise Karabük Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans eğitimine başladı. 2020 yılında “Nöromimari Yaklaşımı ve Hastane Yapılarındaki Mekânsal Ögelerin Kullanıcılar Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi” tezini tamamladıktan sonra Yüksek İç Mimar olarak mezun oldu. 2010 yılından bugüne kadar serbest zamanlı iç mimar olarak mesleğini sürdürürken, aynı zamanda Nöromimari araştırmalarına devam etmektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.