SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk dünyası gala için İstanbul’da buluştu

İstanbul Türk dünyasının buluşma noktası oldu. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ve Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin desteklediği; çeşitli devlet kuruluşları, Üniversiteler, meslek ve sivil toplum örgütleri, AVKON ile birlikte medya ve basın kuruluşlarının proje ortağı olduğu, 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni, Haliç Üniversitesi Konferans Salonunda yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2022 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2022 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
Türk dünyası gala için İstanbul’da buluştu

Her yıl “Fikirde Birlik” sloganıyla düzenli olarak gerçekleştirilen ve bu yıl “Türk Kültürü ve Türk’ün dünyaya bakışı” ana temasıyla yedincisi yapılan Türk Dünyası Belgesel Film Festivaline 23 ülkeden 260 film katıldı. Değerlendirme jürisi tarafından yapılan seçkiyle 2022 yılı Türk Dünyası’nın  en iyi belgesel filmleri belirlendi. Dereceye giren filmlerin yanı sıra finale kalan filmler arasından üç filme özel ödül verilirken, Türk Dünyası ve Türk Kültürü’ne hizmet bağlamında Azerbaycanlı belgesel film yönetmeni ve akademisyen Oktai Mirqasımov’a  “Türk Dünyası Yaşam Boyu Onur Ödülü” takdim edildi. Türk Dünyasının Bilge Hocası Turan Yazgan’a adına da onur ödülü verildi.

7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir’in açılış konuşmasıyla başladı.  Konuşmasında festivalin hazırlık sürecinden bahseden Menderes Demir, “Gala ve ödül törenine ve filmlerin değerlendirmesine kadar herkes büyük bir hassasiyet gösterdi. Birbirinden kıymetli 23 jüri üyemiz filmlerimizi seçti. Bugün burada büyük emeklerle ve fedakârlıklarla çekilip festivalimize gönderilen filmlere jüri üyelerimizin görüşleri doğrultusunda ödüllerini vermek üzere toplanmış bulunuyoruz. Emeği geçen, katkı sağlayan, film göndermek suretiyle destekleyen herkese ve bu özel günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli konuklara teşekkür ediyorum” dedi.

TDGF Genel Başkanı Menderes Demir’in konuşmasından sonra, ev sahibi ve proje ortağı Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu da bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Utlu’nun konuşmasının ardından Öğrenci Belgesel Filmleri, Profesyonelller ve Özel Belgesel Filmler Kategorisinde Azerbaycan, Kırgızistan, Afganistan, Bosna Hersek, Yakutistan, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan’dan yarışmaya katılanlara ödülleri takdim edildi.

7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni programı ödüllerin takdim edilmesinden ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

TÜRK DÜNYASI ÖDÜLLÜ BELGESEL FİLMLERİ GÖSTERİMİ BURSA’DA

7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni’nin ardından, dereceye giren filmlerin ilk gösterimi, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da gerçekleştirildi. İlk gün Nilüfer Belediyesi Konak Kültür Evi’nde, ikinci gün Yıldırım Medresesi’nde festivalde dereceye giren filmler gösterime sunuldu. Gösterimlere Bursa halkının yanısıra Belediye Başkanları, siyasiler ve Milletvekilleri de büyük ilgi gösterdi.

AGSYD 30. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR

Merkezi Bursa’da bulunan Anadolu Gazetecileri ve Spor Yazarları Derneği (AGSYD) 30. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla, Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu (AVKON) ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun da (TDGF) katılımlarıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Çok sayıda Medya kuruluşu ve gazetecinin de davetli olarak katıldıkları etkinliklerde ev sahipliğini, AGSYD adına Genel Başkan İbrahim Erdoğdu yaptı. AGSYD 30. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinde Mudanya Üniversitesi’nde Medya Konferansı, Eski Türk Filmleri Afişleri Sergisi, Özbekistan Motifleri Resim Sergisi yapıldı. Bursa’daki etkinlikler, katılımcı gazetecilerin Panorama 1326 Fetih Müzesi ziyaretleri ve 30. Yıl Anısına hazırlanan plaketlerin takdimi ile sona erdi.

ÖDÜLLÜ FİLMLER 9 ÜLKEDE GÖSTERİME SUNULUYOR

Festivalde ödül alan filmler ve katılan filmlerden oluşturulacak seçki, Kasım ayı sonuna kadar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çeşitli etkinliklerde gösterilecek. Ayrıca belgesel filmlerin ileriki günlerde, proje ortağı olan yayın kuruluşlarının bir kısmında Türk Dünyası Belgesel Kuşağı adıyla yayınlanması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.