SON DAKİKA
Hava Durumu

AHLAK GÜZELLEMESİ

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2021 00:39
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2021 00:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
AHLAK GÜZELLEMESİ

İnsan kimdir ve insan ne ile insan olur?

‘İnsan’ kelimesinin iki anlamı vardır. Birincisi, günlük, sıradan kullanımdır; iki eli, iki ayağı olan, konuşan canlıya ‘insan’ deriz. Ama diğer yandan bir başka anlamı daha vardır ‘insan’ kelimesinin; kendisini kötülükten arındırmış, diğer insanların hatta tüm canlıların, elinden emniyette olduğu kişidir insan. İnsan kelimesinin gerçek anlamı da budur.

İşte bu yüzden birisi, diğerine kızdığında der ki: ‘İnsan ol, insan!’. Doğrudur, önce insan olmak gerekir. Çünkü dünyanın vârisi, Allah’ın halifesi olan insan’dır.

Böyle bir insanı gördüğünüzde, içinizi huzur hissi kaplar; çünkü hakikat anlamıyla insandan zarar gelmeyeceğini bilirsiniz. Etraftaki hayvanlar bile hisseder bu huzuru; hatta Allah’ın halifesi olan gerçek insan, yolda yürürken, onun ayağını bastığı topraktaki çimenler bile ürkmez. Çünkü bilirler ki bu insan kendini temizlemiştir, mahlûkata zarar ve ziyan vermeyecektir…

Evet, ahlak. İşte insanı üstün kılan, ya da şeytanlarla aynı zincire bağlattıran özellikler yumağı. Eğer ahlakın iyi olursa, meleklere benzersin; onlarla birlikte olursun. Eğer ahlakın kötü olursa, İblis’e benzersin; onun gideceği yere gidersin.

Hayâ, yani utanmak; ahlak kalesinin en önemli burcudur. Utanma duygusu, insanın kendisini kontrol etmesini sağlar çünkü. Bir gün Allah Resulü şöyle buyurur, etrafındaki sahabelerine: “Allah’tan nasıl hayâ edilmesi gerekiyorsa öyle hayâ edin!”. Sahabeler, Allah Resulü’nün kutlu yoldaşları şöyle bakınıp derler ki: “Yâ Resûlallah, Allah’a şükür biz Allah’tan hayâ ediyoruz”. Nebilerin Efendisi, kıyamete kadar gerçek insanların içini titretecek şu cevabı verir: “Sizin yaptığınız hayâ değildir, lâkin Allah’tan hakkıyla hayâ etmek, başını ve onun içindekileri, karnını ve onun içindekileri (haramdan) koruman, ölümü ve kabirde çürümeyi hatırlamandır. Kim âhiret yurdunu isterse, dünya ziynetini terk eder ve âhireti dünyaya tercih eder. İşte kim bunu yaparsa, Allah’tan hakkıyla hayâ etmiş olur”.

Allah’ın sevgili kulu Muhammed Mustafa –Ona selam olsun- ne için gönderildi? o kutlu peygamber şöyle açıklıyor gönderiliş nedenini: “Ben, güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim”.

Neden? Çünkü insanı insan yapan, onu tüm canlılardan farklılaştıran, üstün kılan ‘ahlak’tır.  Ey Ruh! Sen bir yolcusun; bedenin ise senin bineğin ve dünya senin için birkaç konaklık mesafe. Şu birkaç günlük dünya hayatı, seni aldatmasın ve ahlakını bozmasın. Unutma ki zaman çabuk geçer. Sağlık da gençlik de elden gidecek ve bizden öncekilerde olduğu gibi ölüm kapımıza dayanacaktır.

Allah Resulü şöyle buyurmuş: “İçinizden en çok sevdiklerim ve kıyamet gününde mevki bakımından bana en yakınınız, ahlakça en güzel olanınızdır. En hoşlanmadıklarım ve kıyamet gününde benden en uzak olanlarınız ise gevezeler, boşboğazlar ve yüksekten atanlardır”. Dediler ki Ey Allah’ın Elçisi kimdir bu gevezeler, boşboğazlar ve yüksekten atanlar?” “Onlar, mütekebbir (büyüklenen) kişilerdir!”.

Ey insan! Biricik sermayen olan ömrün, her gün ve her saat azalmaktadır. Kendine hayat düsturu belirleme zamanın gelmedi mi?

Allah’ın Elçisi şöyle diyor: “Geçmiş Peygamberlerin söylediği ve günümüzdeki insanlara ulaşmış sözlerden biri şudur: ‘Utanmadıktan sonra, ne istersen yap!’. İşte en muhteşem ve ölümsüz hikmet. Dünyayı yok olmanın eşiğine getiren, kendilerini değil gelecek sekiz on neslin sağlığını tehlikeye sokan para babaları, fabrikatörler ve siyasi liderler; acaba bu düsturu, ilkeyi anlasalardı, dünya böyle mi olurdu günümüzde?.

İnsan, ahlakından ibarettir ve ahlak her şeydir… Rabbimiz, bize güzel ve iyi ahlak sahibi olmak için güç ver. Bizi, hayvani arzuların elinde zebun etme; bizi, senin halifen olmak iradesi ve kudreti ile ödüllendir.

Âmîn…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------

 

 

 

 

 

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

 

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.