SON DAKİKA
Hava Durumu

İNANÇ ESASLARI

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2021 00:05
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2021 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
İNANÇ ESASLARI

İman

İman tasdik etmek ve inanmak anlamına ge­lir. Fakat, verilen bir haberin doğru olduğunu bilmek ve onu tasdik etmek dinî anlamda bir iman sayılmaz. Dinî anlamdaki imanda doğru olduğu bilinen ve tasdik olunan haberin kabul edilmesi, benimsenmesi, o habere teslimiyet gösterilmesi ve boyun eğilmesi esastır. Bu ba­kımdan İman ve İslâm, Mü'min ile Müslüman aynı anlama gelmektedir.

Terim olarak İman ve İslâm

İman:"Allah katından getirip insanlara teb­liğ ettiği bütün dinî hükümler hususunda Hz. Peygamber'i tasdik etmektir", diye tarif edilir. İman, kalb ile tasdik, dil ile ikrar edilir. Bazılarına göre, inanılan hükümlere göre hareket edil­mesi ve inancın yaşanması da şarttır. Buna ay­rıntılı (tafsîlî) iman denir. Zira burada, dinden olduğu kesin olarak bilinen bütün hükümlerin ayrıntılı olarak bilinmesi ve tasdik edilmesi ba­his konusudur.

Kur'ân' da ve sahih hadislerde yer alan iman esasları Amentü'de özet olarak ifade edilmiştir. Bir kimsenin: "Allah'a, meleklerine, kitap­larına, peygamberlerine, ahiret gününe ve ka­dere iman ettim", demesi özet (icmâlî) iman­dır. İmanın altı şartı bunlardır. Geri kalanların hepsi bu altı esasa dayanır. Bunlara inanan öbürlerine de iman etmiş sayılır.

Amentü'nün kısaltılmış iki şekli vardır. Bun­lardan birine "Kelime-i tevhid" (Tevhid cüm­lesi), diğerine "Kelime-i şehadet" (Şehadet cümlesi) adı verilir.

  1. a) Kelime-i tevhid: Lâilâhe illallah Muhammedün resûlullah. Anlamı: Allah'tan başka tan­rı yoktur, Muhammed Onun elçisidir.
  2. b) Kelime-i şehadet: Eşhedü en lâ ilahe illal­lah ve eşhedü enne Muhammeden resûlullah. Anlamı: Ben şahidlik ederim ki, Allah'tan baş­ka tanrı yok. Ve yine ben şahitlik ederim ki, Muhammed Allah'ın elçisidir.

Kelime-i tevhid ile Kelime-i şehadet, aslında bir ve aynıdır. Aralarında önemli bir fark yok­tur. İnsanın zaman zaman bütün iman esasla­rını sayıp "bunlara iman ettim" demesi, bu su­retle inancını tazelemesi ve yenilemesi, itikadı­nı güçlendirmesi lâzım gelir. Ancak, bu her vakit, özellikle sıkıntılı ve ızdıraplı zamanlarda mümkün olmadığından ayrıntılı imanın yerine onun özetinin söylenmesi, yani Kelime-i tevhid veya Kelime-i şehadet'in getirilmesi yeterli gö­rülmüştür. Hz. Peygamber: "Lâilâhe illallah Muhammedün resûlullah" diyerek ruhunu tes­lim eden bir kimsenin Cennet'e gideceğini müj­delediğinden bu cümleyi sık sık tekrarlamak­ta hem iyi bir alışkanlık edinme, hem sevap ka­zanma, hem de imanın muhafaza edilmesini sağlama bakımından büyük faydalar vardır.

İman, dine uygun yaşayışla, ibadet ve iyi dav­ranışlarla gelişir ve güçlenir. Günah işlemek ve kötü davranışlar imam zayıflatır. Büyük günah işlemek imandan çıkmayı ve kâfir olmayı icap et­tirmez. Fakat haramlığı veya farz olduğu kesin olan şeyleri inkâr etmek küfür (dinden çıkma) sa­yılır. Gerek büyük, gerek küçük, gerek çok, ge­rek az günah işleyenler imanlarım muhafaza et­tikleri sürece kâfir olmazlar. Fakat imanın güç­lendirilmesi ve muhafaza edilmesi için haram ve günah olan şeylerin terk edilip ibadet ve iyi dav­ranışlara yönelinmesi gereklidir. Çünkü amelsiz ve fiilsiz imanın meyvesiz ağaçtan farkı yok­tur.

Ağaç meyve için dikilir ve korunur, iman da ibadet ve iyi davranış meyvesi için gönüllere dikilir ve muhafaza edilir. Amelsiz iman, rüzgârlı havadaki zayıf ışığa benzer, her an sönebilir.

Hasbel beşer işlemiş oldukları günahlara tövbe edenler hiç günah işlememiş sayılırlar. Samimi surette yapılan tövbeden önce işlenen gü­nahlar -bunlar ne kadar büyük ve çok olursa olsun- imanın güçlü ve olgun olmasına engel teşkil etmezler. Yüce Allah, hulus-i kalble yapılan tövbe sebebiyle, şirk hariç, bütün günah­ları affeder. Tövbe kapısı daima ve herkese açıktır.

İnsanların çoğu iman esaslarını anne ve ba­balarından, öğretmen ve hocalarından taklit ve telkin yoluyla alırlar. Bu yoldan alınan ve öğ­renilen iman makbul ve muteberdir. Ancak tel­kin ve taklit yoluyla alınan imanın düşünceyle ve ilmî delillerle güçlendirilmesi, iyi davranış, güzel ahlâk ve ibadetlerle desteklenmesi lü­zumludur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------

 

 

 

 

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

 

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.