SON DAKİKA
Hava Durumu

İNSAN FARKLIDIR; SÖZ VERMİŞTİR; SORUMLUDUR

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2021 00:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 00:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
İNSAN FARKLIDIR; SÖZ VERMİŞTİR; SORUMLUDUR

İnsanın iyice kavraması İNSAN FARKLIDIR; SÖZ VERMİŞTİR; SORUMLUDUR

gereken ilk şey, kendisinin yaradılışı ile diğer tüm varlıkların yaradılışının ayrı olduğudur. Evet, insan akıl sahibidir, düşünür. İnsan irade sahibidir, ister ve planlar.

Dünyanın geri kalanı böyle değil; insan ne taşa benzer ne bitkilere ne hayvanlara. Dahası onları kullanır, yönetir. Bunu da ‘akıl’ denilen yeteneğiyle yapar.

İnsanı diğer tüm varlıklardan üstün kılan, dolayısıyla tüm dünyayı onun emrine veren kimdir? Düşünme ve akletme gücümüz sayesinde kendimizin farkına varabiliyorsak, bu sorulara cevap aramamız da gerekli.

Ey insan! Göklere bir bak… Ne kadar sarsılmaz bir düzen içinde yol alıyor evren; Dünya, Ay, diğer gezegenler, yıldızlar ve galaksiler, ne kadar muhteşem bir ahenkle dolduruyor gökleri; bir düşün.

Ey insan! Kendine bir bak… Vücudundaki hücreleri, hücrelerin içindeki DNA’yı göz önüne getir; aldığın her nefes, hayranlık uyandıran bir mucize; bir düşün.

Düşün ve anla ki, seni böyle vareden Rabbinin istekleri var. O, seni başıbaş kalasın diye yaratmadı. Ey insan! Senin varlığın boş yere ve anlamsız değildir. Sen, bütün evrenin ve yaradılışın özüsün, anlamısın.

İşte bu yüzden ey İnsan, sen sınanmak için varsın; yaptıklarından sorulacaksın. Şanı yüce Allah şöyle buyuruyor: “Biz insanı karışık bir parça nutfeden (dölden) yarattık. Onu imtihan edelim diye, kendisini işitir ve görür kıldık. Şüphesiz biz, ona doğru yolu gösterdik. İster şükredici olsun ister nankör”. (İnsan 2-3)

Ey insan! Sen şu anda hatırlamıyorsun, ama seni yaratan Allah, dünyaya gelmezden önce söz aldı senden: “Kıyamet gününde ‘biz bundan habersizdik’ demeyesiniz diye Rabbin Âdemoğullarından, onların sulplerinden zürriyetlerini çıkardı; onları kendilerine şahit tuttu ve dedi ki: ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’; onlar da ‘Evet’ dediler ‘Biz buna şahidiz’. Diğer yandan ‘Daha önce babalarımız Allah’a ortak koştu, biz de olardan sonra gelen bir nesildik (onları izinden gittik). Batıl işleyenlerin yüzünden bizi helak mi edeceksin?!’ dememeniz için böyle yaptık. Belki inkârdan dönerler diye böyle ayrıntılı bir şekilde ayetlerimizi açıklıyoruz”. (Araf 172-4)

İnsanoğlu ruhlar âlemindeyken Allah’dan başka ilah tanımayacağına ve ona itaat edeceğine söz vermiştir. Ancak ilahi hikmet ve imtihan gereği ruh, anne karnında bedenle birleştiğinde tüm bu olayları unutur. Böylelikle dünyaya gelir; büyür ve gelişir; doğruyu yanlıştan ayırtedebilecek hale gelir.

İşte bu aşamada sorumluluk başlar. Ömür denilen sermaye, sana boş yere verilmemiştir. Eğer yaşamını, seni yaratanın rızasına uygun geçirirsen, ne mutlu sana; aksi halde üzüleceksin, sıkıntı çekeceksin.

Enes b. Mâlik, Allah Resulü’nden –ona selam olsun- şu sözleri naklediyor: “Kıyamet gününde, cehennemliklerden birine şöyle denilecektir ‘Ne dersin! Eğer yeryüzündeki herhangi bir şey senin olsaydı, bu azaptan kurtulmak için onu feda eder miydin?’; o kişi ‘Evet, elbette’ diye yalvaracaktır. Bunun üzerine şanı yüce Allah diyecektir ki ‘Ben senden, bu fedakârlıktan daha kolayını istedim: Âdemin sulbünde iken senden, bana hiçbir şeyi ortak koşmayacağına dair söz almıştım; ama sen, bana ortak koşmaktan başka bir şey yapmadın”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------

 

 

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

 

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.