SON DAKİKA
Hava Durumu

KİTAPLARA İMAN

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2021 00:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2021 00:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
KİTAPLARA İMAN

Ulu Allah insanları yaratmak ve onlara iyiyi kötüden ayırmaya yarayan akıl vermekle kal­mamış, buna ek olarak zaman zaman gönder­diği peygamberler vasıtasıyla onlara yol gös­termiştir. Allah Teâlâ melekler vasıtasıyla ve­ya doğrudan hitap ederek peygamberlere emir ve yasaklarını, uyarı ve haberlerini ihtiva eden kitaplar vermiştir. Bunların sayıları 104'tür. Bu yüzdört kitabın yüzü sayfa (risale), dördü bü­yük kitap halindedir. Bu kitaplara Semavî ki­taplar, yani gökten inen kitaplar ismi verilir. Bunlardan sadece Kur'ân Arapça'dır. Diğer­lerinden her biri bir lisan üzere inmiştir.

Peygamberler vahiy ve melek yoluyla ken­dilerine verilen bu kitapları ümmetlerine ve içinde yaşadıkları toplumlara tebliğ etmiş­lerdir. Cenab-ı Hakk'ın kaç peygamber gönder­diği kesin olarak bilinmediğinden onlar vası­tasıyla gönderdiği kitapların sayısı da kesin olarak bilinmemektedir. Allah tarafından gönderildiğini kesin surette bildiğimiz sayfalar (suhuf, risaleler) ve büyük kitaplar şunlardır:

 

A- Sayfalar: 10 sayfa Hz. Adem'e, 50 sayfa Hz. Şît'e, 30 sayfa Hz. İdrîs'e ve 10 sayfa Hz. İbrahim'e verilmiştir.

 

B- Dört Büyük Kitap: Tevrat Hz. Musa'ya, Zebur Hz. Davud'a, İncil Hz. İsa'ya, Kur'ân Hz. Muhammed Mustafa'ya (a.s.) verilmiştir.

Hak Teâlâ önce bir peygamber göndermek­te, ona sayfalar veya kitap vermekte, sonra za­manla bu sayfalar veya kitap unutulmakta veya insanlar tarafından tahrif edilmekte, ba­zı ifadeleri kısmen, bazıları tamamen değiştirilmekte, böylece sayfaların ve kitabın asliyeti kaybolmakta, ilk şekli tanınmaz bir hale gel­mektedir. Bunun üzerine tekrar bir peygam­ber daha göndererek ona-unutulanı hatırlatan, bozulanı düzelten, ihtiyaca göre önceki say­falarda veya kitapta yer alan bazı hükümleri kaldıran (nesh eden), yerlerine yeni hüküm­ler koyan, veyahut önceki sayfalarda ve kitap­ta hiç yer almayan yeni hükümler ihtiva eden yeni sayfalar ve yeni bir kitap vermektedir. Bu suretle değişen ve gelişen toplumların ihtiyaç­larını karşılamaktadır. Yeni peygamberler va­sıtasıyla yeni birtakım sayfalar ve kitaplar gön­dermesinin sebebi ve hikmeti budur.

Son Peygamber Hz. Muhammed'e (a.s.) ve­rilen Kur'ân, dünya durdukça unutulmayaca­ğından ve bozulmayacağından, ayrıca da top­lumların ihtiyaç duydukları genel hükümleri ih­tiva ettiğinden ortaya çıkacak yeni hadisele­rin hükümlerini bahsedilen genel hükümler çerçevesi dahilinde çözme yetkisini müçtehid'lere ve âlim'lere verdiğinden son kitap ol­muştur.

Kur'ân-ı Kerîm hariç, diğer semavî kitaplar­dan hiçbiri tahrifata uğramadan, bozulmadan ve asliyetini kaybetmeden günümüze kadar gelmiş değildir. Semavî kitaplardan olan ve bu­gün elde mevcut bulunan Tevrat ve İncil tah­rife uğrayıp bozulduğundan asliyetlerini yitir­mişlerdir.

İlahî ve semavî kitaplarda yer alan ana me­seleler ve temel hükümler bir ve aynıdır. Bu bakımdan aralarında fark yoktur. Meselâ bü­tün semavî dinler imanın altı esasını toplum­lara aynı tarzda tebliğ etmişlerdir. Ahlakî esas­lar bütün semavî dinlerde aynıdır. Bütün pey­gamberler adaletin ve doğruluğun iyi ve farz, zulmün ve yalancılığın kötü ve haram olduğu­nu ümmetlerine öğretmişlerdir. Bütün sema­vî kitaplar sadece Allah'a tapmak, kulluk etmek, dua ve niyazları aracısız olarak ona arzetmek gerektiğini öğretmişlerdir. Dini, aklı, canı, nesli ve malı muhafaza etmek ve bu maksatla ted­birler almak bütün ilâhî ve hak dinlerde müş­terek bir husustur.

Semavî kitaplarda yer alan bazı hükümler ayrıntıları itibariyle değişiklik gösterir. Bu fark­lar tamamıyla pratik (amelî) hükümlerle ilgili­dir. Meselâ Cenab-ı Hak Yahudiler'e sığır ve davarların iç yağlarını haram kılmıştı (bk: Mâide, 6/146, Nisa, 4/160) Bunlar Kur'ân'da Müs­lümanlara helâl kılınmıştır.

Bütün semavî kitaplar aynı genel ve temel hükümleri getirdiklerinden, sonra gelen kitap­lar daima öncekileri teyid ve tasdik etmiş, bir bakıma sonrakiler öncekileri geliştirmiş ve ta­mamlamıştır. Aralarında çelişkiler ve temele inen köklü farklar yoktur. Bunun için bütün hak dinler birdir ve ortak adları da İslâm’dır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------

 

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

 

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.