SON DAKİKA
Hava Durumu

MÜSLÜMAN ÇİNLİ AMİRAL ZHENG HE

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2021 00:13
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2021 00:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
MÜSLÜMAN ÇİNLİ AMİRAL ZHENG HE

Çin’in adını en son 2008 olimpiyatlarıyla gündemdeydi. Arada bir nükseden ekonomik krizin etkenlerini sıralarken de ucuz Çin mallarını zikretmek neredeyse adet haline geldi. İsmini şöyle veya böyle anmamıza rağmen Çin bizim için hâlâ kapalı bir kutu. Bu durum tarihi için de geçerli, özellikle de ortak tarihimiz için.

Coğrafi keşiflerden bahsederken hep Avrupalıları anar, oraya bir Avrupalı gitmedikçe bir yerin keşfedilemeyeceği gibi garip bir gizli kural tarafından yönlendiriliriz. Hâlbuki ne tarih bizim bildiğimizden ibaret ne de bir yer keşfedilmek için bir Avrupalıya muhtaç.

Ma He, Çin’in güney batısındaki Yunnan eyaletinde Hui denen fakir Müslüman Çinlilerden bir olarak 1371’de dünyaya geldi. Babası ve dedesi hacca gitmiş ve anlattıklarıyla Ma’yı etkilemişlerdi. Arapça ve Çince konuşarak büyüdü, eğitimi daha çok Batı, onun coğrafya ve adetleri üzerine idi.

On yaşındayken askere alındı ve sarayın hizmetlileri arasına katıldı. Daha sonradan tahtı eline geçirecek olan Duke Yan’ın maiyetine girdi. Onunla birlikte pek çok savaşa katıldı ve yaralılıklar gösterdi. Daha sonra başkent olan Nanjing’in fethindeki askeri başarısından ötürü en yüksek kumandan payesiyle ödüllendirildi ve Zheng soyadını aldı. İmparator olunca Yong Le adını alan Duke Yan, tahtı gasp eden kişi imajını temizlemek için büyük seyahatler yapacak şaşalı filolar hazırladı ve bunların başkanlığına güvendiği Zheng He’yi getirdi.

Kolomb’dan yarım yüzyıl önce 1405’te çıktığı ilk seferinde emri altında 317 gemi ve 27.800 adamı vardı. Filolarda farklı birçok tipte gemi bulunuyordu. İçlerinde dokuz direkli ve 500 tayfalı, 120 metre uzunluğunda, 50 metre eninde devasa hazine gemileri vardı. Batı Afrika, Cidde, İran körfezi, Hindistan, Java, Sumatra, Sri Lanka gibi birçok yeri dolaştı. 1423’ün güzünde 300 bin adamıyla birlikte en büyük hedefi olan Arabistan’a çıktı.

Batı denizlerine en az yedi sefer yapan Zheng He’nin 1424’teki dönüşünden kısa süre sonra imparator Yong Le öldü. Daha sonra İmparator Xuande'nin döneminde amiral Zheng 60 yaşında iken 1430’da son seferine çıktı. İran Körfezi, Kızıl Deniz, Afrika’ya gitti, 1433’te dönüş yolunda Hindistan’da vefat etti.

Acıdır ki onun ölümünde sonra imparator, Çin’in dış dünyadan alacağı bir şey yok, hükmünü vererek bu seferlere noktayı koydu. Ve böylece dünyanın en büyük filosu tarihe karıştı.

İslam’ın Endonezya ve Malezya’da temellerini atılmasının Zheng He’nin seferleri ile olduğu kabul edilir. O, Çin’e otuzdan fazla ülkeden ganimet ve temsilci götürmüştür.

Venedikli rahip ve haritacı Fra Mauro 1457 tarihli haritasında 1420 yılında "Hindistan'dan gelen büyük bir jungun" Atlas Okyanusu'nun içine doğru 2000 mil ilerlediğini kaydeder. Amerika’nın Zheng tarafından keşfedildiğine dair imalar bununla sınırlı değildir. 2006 Ocak’ında BBC ve The Economist’in yayınladığı 1763 tarihli bir Çin haritasında Amerika, Avustralya, Antarktika kıtaları gösterilmektedir. Bu haritanın Zheng’in gezilerine dayanan 1418 tarihli bir haritaya dayandığı iddia edilmektedir. Ve eğer bu harita otantikse 16. yüzyıl Avrupa haritalarının da kaynağı olmuş olabilir. Bu arada Piri Reis’in haritasının 1513 tarihli olduğunu da hatırlayalım. Ancak Zeng’in haritası bir varsayımken Piri Reis’inki elimizdedir.

Müslüman ismi Hacı Mahmud Şems olan Zheng He’nin Kabri Nanjing’in güneyinde Niushou tepesini eteklerindedir. 1983’te ilk seferinin 580. Yıldönümünde kabri yeniden inşa edilmiş ve Müslüman adetlerine göre restore edilmiştir. Kabrinin üstünde Arapça şu ifade taşa oyulmuştur:

Allahu Ekber.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

 

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.