SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul müzakerelerinde ilerleme kaydedildi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya’nın başkenti Moskova’da görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki askeri operasyonların sürmesine rağmen müzakere kapısını hep açık tuttuğuna dikkat çekerek, “İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir ilerleme kaydedildi” dedi.

Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Kremlin Sarayı’nda ağırladı. Guterres’in talebi doğrultusunda gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. 

Putin, Donetsk ve Luhansk için Kosova örneğini verdi
Guterres’in, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonlarını “işgal” olarak tanımlaması üzerine Putin, Uluslararası Adalet Divanı'nın “toplumların kendi kaderlerini tayin hakkı” maddesine atıfta bulunarak, “Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti de bu emsale dayanarak egemenliklerini ilan etme hakkında sahiptir. Batılı muhaliflerimizde dahil olmak üzere birçok ülke Kosova konusunda bunu yaptı. Biz de aynısını Donbass’taki cumhuriyetler için yaptık. Biz bunu yaptıktan sonra onlar bize ricada bulundular. Onlara karşı askeri operasyon yürüten (Kiev yönetimi) devletlere karşı askeri yardım talebinde bulunuldu. Bu BM sözleşmesine uygun şekilde yapıldı. Rusya, Donbass’taki insanlara uygulanan soykırıma karşı Donetsk ve Luhans Halk Cumhuriyetlerini tanımaya zorlandı. Rusya’nın BM Tüzüğü uyarınca özel bir askeri operasyon başlattı” dedi.


“İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir ilerleme kaydedildi”
İstanbul’da gerçekleşen Ukrayna-Rusya müzakerelerinde bir dizi kararlar alındığını fakat hemen ardından Bucha olayı gibi bir provokasyonun patlak verdiğini savunan Putin, “İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir ilerleme kaydedildi” diye konuştu.

Guterres’ten Mariupol için ortak çalışma çağrısı
Ukrayna’nın Mariupol kentindeki duruma değinen Guterres, “Mariupol'e gelince çok geniş bir alan yok edildi. Birçok insan orada zor durumda kalıyor" dedi.

Oluşturulma Tarihi: 26 Nisan 2022, Salı 22:34
Güncellenme Tarihi: 26 Nisan 2022, Salı 22:34
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.