SON DAKİKA
Hava Durumu

Cilvegözü Gümrük'de Neler Oluyor?

Yazının Giriş Tarihi: 30.01.2023 22:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2023 22:59

Yaklaşık 7 gün kadar önce bir okuyucumdan Hatay Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü ile alakalı oldukça ilginç bir mesaj geldi. Konuyu merak edip detaylarını öğrenmek üzere kendisiyle iletişime geçtim. Bana Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü ile ilgili çok ilginç detaylar aktardı. Hatta belgeler de yolladı. İlk mesajı aldığımda aklıma gelen her işimizi yürüttüğümüz online sistemlerle alakalı bir aksama oldu. Bana yazan kişiye de benzer bir açıklama yapılmış. Ancak zaman geçtikçe işin çok daha farklı boyutları ortaya dökülmüş. Bana ulaşan iddiaların özeti tam olarak şöyle: gümrük kapılarında devletin belirlemiş olduğu KDS (Kıymet Değer Sistemi) Cilvegözü Gümrük'te farklı uygulanıyormuş. Bana yazan okuyucunun aktardığına göre; müşterisi için gönderdiği tırdaki ürünün KDS değerinden çok üste bir değer beyan edilirse gümrük geçişine onay verileceği söylenmiş.

Bana yazan okuyucunun aktardığına göre; almak istediği ürünlere devletin belirlediği, hatta borsanın ve piyasanın bile çok üstünde bir değerden beyan edilerek ancak alabileceği söylenmiş. Bu durumda firmanın almak istediği ürüne yaklaşık 250 dolar fazladan vergi ödeyeceği ve o ürünü almanın zarar edeceği için vaz geçtiği yönündeydi. Kısaca gümrükte bulunan bazı yetkililerin yeni firmaların bu şekilde yolunu kapatıp mevcut çalışan firmalara avantaj sağlandığı yönünde bir uygulama yaptığını iletti.

Okuyucum bilgi olsun diye bana gümrükten malları geçirilmeyen müşterisinin akreditasyon belgelerini de yollamış. Devam eden süreçte başka ticari şirketlerin de yine aynı gümrük kapısında (Cilvegözü) benzer sorunlarla karşılaştığı bilgisi de geldi.

Bana bu iddiaları aktaran okuyucum ve bir kaç şirketin daha Cilvegözü Gümrük ile ilgili çeşitli kurumlara başvurduklarını, şikayetlerini ilettiklerini de öğrendim. Son olarak konuyla ilgili yargı yoluna da başvuracaklarını ilettiler.

Bana iletilen iddialar bunlar. Benim endişem bambaşka; elbette iddialar devletin ilgili kurumlarınca titizlikle incelenecek ve bir mağduriyet varsa mutlaka giderilecektir. Ancak bir gümrük müdürlüğünde devletin yetkisi ve gücü başka amaçlar için kullanılıyor ise durum çok vahim.  Maalesef son yıllarda özellikle seçimler öncesinde kritik noktalardaki bazı bürokratların hükümeti zor duruma düşürmek için vatandaşların işlerini nasıl zorlaştırdığına şahit olduk.

Açıkçası böyle bir durum varsa şaşırmam ama çok üzülürüm.

Konuyla ilgili bana ulaşan yetkililer olursa kendilerine ilgililerin iletişim bilgilerini memnuniyetle veririm.

Aile Bakanlığına Sitemimdir!

Malum gazeteci Timur Soykan'ın haberiyle ilgili gündeme gelen “cocuk yaşta zorla evlilik” hikayesi hepimizin hatırındadır. Olay daha hukuken soruşturulmadan, iddia sahibi hanımın annesi, babası, kocası ve ilaveten tüm Müslümanlar idam sehpasına oturtuldu. Aile Bakanlığı konuya müdahil olduğunu açıkladı. Ki olması gereken zaten buydu. Bu gün o davanın ilk duruşması yapıldı. Aile Bakanlığı yayın yasağı talebinde bulunmuş.

Şimdi Aile Bakanlığı yetkililerine soruyorum iddialar ayyuka çıkarken, mahkemeyi etki altına alacak açıklamalar yapılırken neredeydiniz. Masuniyet Karinesi yerle bir edilirken niye sustunuz?

Olmadı Sayın Aile Bakanlığı yetkilileri. Medya ve sosyal medya algısının altında kaldınız.

Twitter'da Seçim Süreci

Twitter'da yine yoğun bir sansürleme süreci başladı. Artık idmanlıyız. Türkiye'de seçim varsa sosyal medyada özellikle AK Partili kimliği öne çıkan hesaplar ya kapatılır ya da görüntülenmesi düşürülür. Şimdi de Cumhur İttifakı destekçileri birlikte aynı sansüre takılıyor. Şahsen gülücük emojisi kullandığım için hesabı kapatılan biri olarak şaşırmadım. Elon falan ama sonuç da oda elin oğlu. Ne demiş eskiler  "Elin iyisi, İtin dayısı olmaz!"

Mekan bizim değil ne de olsa.

Kalın sağlıcakla!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.