SON DAKİKA
Hava Durumu

Dün Dersleri

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2022 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 00:07

2023 seçimlerine çok kısa bir zaman kaldı. Seçim artık kapıda diyebiliriz. Neredeyse 5 milyon yeni seçmen ilk kez oy kullanacak. 18 yaşındaki bu gençlerin bir kısmı da şansını siyaset de kullanacak. Siyasi partilerin bu 5 milyon yeni oy için bir stratejisi olduğunu düşünüyorum. Yapmamışlarsa kendileri açısından büyük eksiklik olur.

Gençleri sandığa götürecek ve oy vermesini sağlayacak parametreler eminim ki belli yaşın üzerindeki toplum kesiminden epeyce farklı olacaktır. En azından benim sandığa gitme gerekçemle, 20 yaşındaki yeğenimin gerekçesi birbirinden çok farklı.

Bu günlerde özellikle AK Partili dostlardan sık duyduğum bir serzeniş; gençlerin geçmişi bilmedikleri, anlatılınca da dinlemedikleri yönünde. Gençleri duyarsızlıkla suçlamak işin kolayına kaçmak değil mi? Belki de bizim anlatmakla ilgili çok ciddi bir eksiğimiz var. Ayrıca her birimiz geçmişi kendi aynamızdan anlatıyoruz. Misal 90’lar benim için kabus yılları iken bir başkası romantizmin dibini bularak anlatıyor.

Siyasi partiler gençleri nasıl ikna eder bilemiyorum. Açıkçası gelecek, pozitif projeler ve vizyon gençleri çok daha fazla ilgilendiriyor.

Bendenizin bu kadar uzatarak yaptığı girizgahın asıl nedeni anlatılmayan yakın tarih. Maalesef okullarda tarih dersi anlatılırken Romalılar, Bizanslılar bile yer buluyor da 1923 sonrası Türkiye Cumhuriyeti yakın tarih dersleri anlatılmıyor. Çok üstünkörü cümlelerle kesiliyor. Gençlere yakın siyasi tarihinde Türkiye'nin yaşadığı onca olay neredeyse hiç anlatılmıyor. Misal kurtuluş savaşında kaç şehit verildi? Savaş sonrası ülkedeki ekonomik durum nasıldı? Anadolu’da salgın hastalık ve açlıktan ölümler oldu mu? Tek partili sistem ne zaman sona erdi? İkinci dünya savaşında ülkenin kazanıp kaybettikleri nelerdi? Askeri darbe dönemleri? Muhtıralar ? vs vs…

Naçizane benim fikrim budur. Yakın tarih olgularla anlatılabilmeli.

Sağlıcakla kalın demeden önce; Niğde’den yazan değerli bir okurumun talebini aynen iletiyorum. Sayın Çalışma Bakanımızın dikkatine;

Huriye Hanım Selamın Aleyküm

Memur ve memur emeklileri için çıkarılan ve 2023 ocak ayında yürürlüğe girecek olan 3600 ek gösterge yasası hak ettiği halde kapsam dışında kalan yüzbinlerce memur ve emeklisinde de çok büyük bir mağduriyet oluşturacaktır.

Sizden ricam bu konuda uyarılarda bulunmanız ve olabilecek bir haksızlığın önüne geçilmesine yardımcı olmanızdır.

Bu yasa bu şekliyle uygulandığında ve aynı şartları taşıyan herkesi kapsamadığında aynı emekli maaşını alan iki farklı unvandaki memurun maaşlarında yaklaşık 2000 liralık fark oluşacaktır. Ayrıca 30 yıllık iki memur arasında emekli olduğunda kıdem tazminatında 60-70 bin liralık bir fark oluşacaktır. Bu durumun insanlarda oluşturacağı adaletsizlik duygusu toplumda çok büyük huzursuzluklara sebep olacaktır.

Yasanın hakkaniyetle bağdaşmadığına en iyi örnek kendi durumumdur. 32 yıldır demiryollarında ağır ve tehlikeli işler sınıfında çalışan tren makinistiyim. Lisans mezunuyum. 2200 ek göstergedeyim. Yasa ile ek göstergem 2800'e çıkacak bu benim durumumda emekli bir memurun maaşında 2023 Ocak ayında. 150 liralık bir artış sağlayacak, fakat ek göstergesi 2200’den 3600’e çıkacak aynı şartlarda bir memur emeklisinin maaşı (din görevlisi, hemşire sayman vb ) 2000 lira artacak. Yani Aralık 2022’de aynı şartlarda aynı maaşı alan iki emekli memurdan göstergesi 3600’e çıkan 2000 liralık fazla emekli maaşı almaya başlayacak. Bu durumda oluşacak mağduriyetin mutlaka dile getirilip düzeltilmesi gerekmektedir.

Bu mağduriyete uğrayacak memur ve emekli sayısı yaklaşık 600 -700 bin kişi civarındadır.

Bu konuya göstereceğiniz hassasiyet için şimdiden teşekkür ediyor işlerinizde kolaylıklar temenni ediyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.