SON DAKİKA
Hava Durumu

İBB, Enver Yücel, Anıtlar Kurulu!!!

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2022 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2022 00:09

İddialara cevap alınamadı.

31 ağustos 2022 tarihinde Twitter’da @KanalSiyasal kullanıcı adıyla paylaşım yapan bir haber sitesinde yer alan paylaşım aynen şöyleydi:

‘’OLAY İçişleri Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı müfettişlerinin İstanbul Beşiktaş’ta değeri milyar dolarlarla ifade edilen bir inşaatı  imar ve tarihi eser yolsuzluğu soruşturması kapsamında durdurarak çok geniş bir soruşturma yürütüldüğü bilgileri geliyor.’’

Aslında bu haber benim de rahatsızlık sonrası twitter mecrasında döndüğümde gördüğüm ilk haberdi.  İlginç olan haberin çok sessiz karşılanmasıydı. Kaba tabirle ne iktidar yanlısı medyada ne de muhalif medyada kimse haberin içeriğini merak etmemiş, gazetecilik refleksi vermemişti.  Ekrem İmamoğlu’nun şezlonguna kadar haber yapıp saatlerce program dakikası dolduran iki tarafın medyası aynı anda görmezden geliyorsa işin içinde çok başka şeyler var diye düşünmüştüm o gün. Haberin detaylarıyla birlikte iddiaların odağındaki ismin Bahçeşehir Okulları’nın sahibi Enver Yücel olduğu anlaşıldı. Böylece anlamlı medya suskunluğu da en azından benim için anlam kazandı. Enver Yücel’in hem iktidar yanlısı hem de muhalif medya mensupları ile samimi ilişkileri olan bir iş insanı olduğunu duymuştum. Demek ki işin içine dostluk ilişkisi!!! Girince gazetecilik ikinci plana düşüyormuş.  Bendeniz muhabir ya da gazeteci olmadığım için iddiaların cevabını hala merak ediyorum.

Süreci takip ederken Youtube Not Haber kanalında Erem Şentürk’ün canlı yayınına denk geldim, o yayında iddialara geniş bir yer verildi. Bendeniz daha önceki yazımda bu yayının linkini paylaşmıştım. Yazıyı okumayanlar veya Erem Şentürk’ün yayınını izleyemeyenler için tekraren geniş bir özet geçelim.

‘’Bahçeşehir Üniversitesi 2000’li yıllarda Beşiktaş’taki  575/42 ada parsel sayılı yerdeki hazine arazisini sudan ucuz bir fiyata satın almış. Uzun yıllar o parsel otopark olarak işletilmiş. Bahçeşehir okullarının sahibi Enver Yücel’in o arazide inşaat yapma isteğini bir çok girişimle ortaya koymuş. Kadir Topbaş döneminde bu izin çıkmamış. Hatta Topbaş buraya inşaat yapmak İstanbul’a ihanettir diye açıklama yapmış. Arazide 18. Yy dan kalma Plevne kahramanı Osman Paşa’nın imaretinin ve çok daha eski tarihi kalıntıların olduğu Anıtlar Kurulu tarafından da rapor edilmiş. Bahçeşehir Üniversitesi’nin Anıtlar Kurulu’na yaptığı itiraz da reddedilmiş. Arazide yalnızca Gazi Osman Paşa imareti için rekonstrüksiyon yapılabileceği ama inşaat yapılamayacağı kararı çıkmış.  Sonra ne olmuş? Devran değişmiş. İBB de yönetim değişmiş. Anıtlar Kurulunda birileri inşaat yapamazsınız da yapsanız da biz karışmayız manasına gelen tuhaf kurul kararları vermiş. Pandeminin de araya girmesiyle fırsat olmuş ganimet. Beşiktaş’ta asırlık çınarlar kanser olmuş kesilmiş! O parsel bir anda şantiye olmuş. İddia o dur ki çok sayıda tarihi buluntu da milyar dolarlık gelire çevrilmiş’’

İddiaların ve yayının çok kaba özetini bir de ben geçeyim dedim.

Linki de tekrar paylaşalım:

https://youtu.be/BxKXy1ok8RU

En azından Erem Şentürk’ün yayını sonrası medyadan başka haberciler de konuya girer mi diye ilgili haberlere bakarken sosyal mecrada Kız Kulesi goygoyu yapılıyordu. Tüm medya mensupları o konuya kilitlenmiş durumdaydı!

Daha sonra açıkçası biraz da şaşırdığım bir haber gördüm; AK Parti İBB Meclis grubu bu konuda İBB’ye soru önergesi veriyor ve Gazi Osman Paşa’nın imaretinin akıbetini soruyordu.

Şimdi gelelim benim gibi sıradan vatandaşın kafasına takılan sorulara:

Enver Yücel’in daha önce de yıkım ve boşaltma kararı verilen inşaatları var mıdır?

Ekrem İmamoğlu ile Enver Yücel arasındaki sıkı dostluk tam olarak ne zaman başladı?

İmamoğlu’nun İBB adaylığını ilk olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nin yayınladığı’’Manastırların Penceresinden İstanbul’’ kitabıyla ilan ettiğini hatırlayacak olanlar vardır. Başlangıcın çok daha öncesi olması sanırım yalnızca tahmin değildir.

2016 yılında o parsel için verilen izin KAZI izni sonucu ortaya çıkan tarihi eserler sonrası dönemin İBB ‘si Anıtlar Kurulunu devreye sokuyor, kurul hassas bir çalışma sonrası o parselde yalnızca Gazi Osman Paşa İmareti’nin rekonstrüksiyonu yapılacağını ve inşaat yapılamayacağını net bir şekilde beyan ediyor.

Peki aynı Anıtlar Kurulu’nda zaman içinde ne değişti de daha sonra inşaat yapamazsınız ama yapsanız da biz karışmayız yollu raporlar verdi?

Diyelim ki her şey yasalara uygundu, Bahçeşehir Üniversitesi de yasalara uygun bir inşaata başlamıştı;  Neden Beşiktaş Belediyesi İBB ye teftiş başlar başlamaz inşaat ruhsatını iptal etti? İptal gerekçesi neydi? (Ağustos 2022 de inşaat durduruldu)

İBB genel sekreter yardımcısı Mahir Polat’ın bu işle özel ilgilendiği, kardeşinin Bahçeşehir Üniversitesinde öğretim görevlisi olduğu iddiaları da cevap bekleyen bir başka detay.

YÖK bu olaya müfettişlerle dahil oldu mu?  Malum konu hem akademik hem de bir vakıf üniversitesinin inşaatı. Yoksa bu işler YÖK’ü ilgilendirmiyor mu?

 Beşiktaş belediyesinde de bu konuyla ilgili herkes suspus, tam bir sessizlik hakim, aslında vurgunu herkes biliyor ama kimse sesini çıkaramıyormuş.

Onun yerine, “Üniversite sahibinin İBB ve imamoglu’nu rahatlatmak için türlü çetrefilli yollar denediği Beşiktaş belediyesi koridorlarında konuşulduğu haberleri geliyor.

Bu çetrefilli konuyu ancak bu satırlarla toparlayabildim. Yazılacak çok fazla teknik detay, tarih, kurul kararı, dilekçe numarası vs mevcut. Ancak bu detaylar zaten bile isteye arap saçına döndürülmüş bu mevzuda olayın özünü kaçırmaktan başka işe yaramıyor. Sade vatandaşın anlayacağı biçimiyle olay  korunmaya alınması gereken tarihi anıtın üzerine inşaat yapılmaya kalkılması. Bu inşaat için de bir sürü kanun ve kurumun etrafından dolaşılması. Sadece bu da değil. İşin içine o tarihi mekan kazılırken çıkarılan tarihi eserlerin yurtdışına çıkarılması hatta satılması giriyor. Bunların hepsi iddia. Bu iddiaların titizlikle araştırılması ve gerçeğin kamuya açıklanması bekleniyor.

Sağlıcakla kalın efendim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.