SON DAKİKA
Hava Durumu

Masanız da Politikanız da Bizden Değil

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2023 00:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2023 00:15

Daha kırkımız çıkmadı. İsmet Özel’in dizelerindeki gibi ‘’Tabutlarımız üzerinde zar attınız’’. Sahi sizin birbirinizden birkaç oy bir kaç koltuk alabilmek için her dümeni çevirdiğiniz kirli siyasetinizin size oy verenlerle, verecek olanlarla hiç ilgisi yok mu? Çantada keklik mi vatandaş? 11 ilin enkaza döndüğü asrın felaketinde sizin seçmenleriniz de ölmedi mi? Yanınıza fönü yeni çekilmiş oyuncuları alarak gittiğiniz afet bölgesinden ışık hızıyla döndünüz. Aslında sizi de zihniyetinizi de çok iyi tanıyoruz. Dün neyseniz bu gün de o’sunuz. Fikir atanız İsmet İnönü de 1939 Erzincan Depremi’nde benzerini yaşattı bu millete. 

27 Aralık 1939‘da meydana gelen Büyük Erzincan Depremi’nde 40 binden fazla insan can verdi. Ölü sayısı yaralı sayısından fazla olmuştur. Soğuktan donmalar ve açlık ölü sayısının artışında rol oynamıştır. 

Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü , ‘’Beyaz Treni’’ ile hareket eder ve 4 gün sonra bölgeye ulaşır. Avni Doğan’ın hatıratına göre (dönemin CHP’li bürokratı) Milli Şef yolculuk esnasında poker oynayarak vakit geçirir. Bölgede sadece iki buçuk saat kalır. Güvenlik gerekçesiyle şehir merkezine girmez. Dönemin Başbakanı Refik Saydam ise ancak 3 Mayıs 1940’da deprem bölgesine gider.(Erdem Yavuz)

Deprem çadırları ilk olarak bir ay sonra kurulmaya başlar. Kızılay’ın bölgede acil ihtiyaçlar için kullanmak üzere ayırdığı bütçe 15 bin liradır. Romanya’dan deprem yardımı olarak gönderilen keresteler ise Ankara’daki Saraçoğlu Mahallesinde bürokratların lojmanlarının inşasında kullanılır. Merkez nüfusu 20 bin olan Erzincan’da ölü sayısı 15 bindir. Meclis acil olarak  deprem bölgesinde kullanılmak üzere 2 milyon liralık bütçe tahsis eder. Ancak bu bütçenin1943 yılına kadar tahakkuk edilen kısmı yalnızca üç yüz bin liradır. Bunun da iki yüz bin lirasına Erzincan’da İnönü Heykeli yapılır (Çevre düzenlemesi

Meraklısına şiddetle tavsiye ediyorum: Erdem Yavuz: 1939 Erzincan Depremi.

İlk örnek evler ise 1947’de 5 adet olarak yapılır. O zamana kadar halk barakalarda yaşamıştır. 

1939 depremi ile ilgili bilgileri tamamen yansız yazmaya gayret etsem de detayları yazmaya elim varmadı. Detaylar gerçekten insanın katlanabileceği türden değil.

O dönemde ikinci dünya savaşı vardı, devletin imkanları kısıtlıydı bahanesini sunacak arkadaşlara çok net ve kısa birkaç soru soracağım. Aynı dönemde Kadıköy'de yapılan halk evine ayrılan bütçe ne kadardı?  Aynı depremde Nuri Demirağ ise bireysel servetiyle yaptığı yardımlarla binlerce depremzedeyi hayatta tutmuştur. Nuri Demirağ iki lokomotif vagonu yardım malzemesi, 250 çadır ile bölgeye gitmiştir. Kendi çalışanları ile birlikte enkazlarda bizzat çalışmıştır. 

Gelelim günümüze asrın afetinde deprem bölgesine gidip ayrışacağız, uzlaşmayacağız çığlıkları atan Kemal Kılıçdaroğlu 6 Şubat 2023'deki deprem için Beşar Esad’a geçmiş olsun mektubu yazmış. Mektupta birlikte kardeş olarak yardımlaşacakları günlerin gelmesini dilemiş.  Aynı Beşar Esad Suriye’nin depremde yıkılan bölgelerine Birleşmiş Milletlerin yardım ekiplerinin girmesini tam yedi gün engelledi. Depremzedelere müdahale eden ekipleri vurmakla tehdit etti.

Allah bizi bizden olmayanların şerrinden de korusun. Kalın sağlıcakla.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.