SON DAKİKA
Hava Durumu

Aşk Olmadan Meşk Olmaz

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2022 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2022 12:10

Romantizmin, hedonizm (hazcılık) ve pragmatizm (faydacılık) arasında eziklendiği bir çağda aşkta kazanan kapitalizmdir.

Yani demem o ki arkadaşlar; sosyolojik enflasyonun en büyük nedeni geliri olup gideri olmayanlarla, gideri olup geliri olmayanlar arasındaki “kur farkı”dır.

Şöyle ki; yakışıklısın ama paran yok; origami (tek başına yapılabilecek kağıt katlama aktivitesi), yakışıklı değilsin ama paran var; poligami (çok eşlilik) yaparsın.

Her yıl “bu sevgililer gününe sevgilisiz girmeyeceğim” totemi yapan kızların avuntu marşı: “Tek taşımı kendim aldım girmesinler havaya.” Havan kime ablacığım, evde kaldın haberin yok.

Ayrıca biz penguen miyiz? Nedir o öyle tek taşla aşk ilanları falan.

Graham, “gece gece icat çıkarma başıma” diyen hatunu dinleseydin 14 şubatta telefonu icat edemeyecektin ve DM den aşk emojileri telgrafın tellerindeki kuşlarla gönderilecekti. Sağ ol var ol.

Platon, bu platonik aşklardan hep sen sorumlusun. Ömür “kayıp ruh eşimi bulacağım” diye geçiyor, bir bakmışsın ölmüşsün.

Schopenhauer, sana da fena gıcığım. Sen biyolog musun yahu? Niye aşkı tarif ederken “soyun devamı için, tabiatın aldatmacası” diye milletin güven problemini tetikliyorsun.

Mecnun. Meğer sen aşkından değil düşen serotonin yüzünden depresyona girmiş, o yüzden çöllere düşmüşsün. Yahu kız çöllere yanına gelmiş, oturayım meşk edeyim demiyorsun da; “sen Leyla isen içimdeki Leyla kim” diye kızcağızı sükut-u hayale uğratıyorsun. Zavallı Leyla’nın karnında kelebekler uçuşurken sen onu reddedince stres hormonları yükselmiş, kalbi kan pompalayamayarak böğrüne öküz oturmuş ve “kırık kalp sendromu”na tutularak aşk acısı yüzünden tüm kemikleri ağrımaya başlamış. Yazık ama yahu.

Ferhat sen de çıtayı amma yükselttin. Şirin’e kavuşacağım diye önce amigdalanı (korku vs. duyguları kontrol eden bölge. Latince badem) sonra kayaları kırdın da o an prefrontal korteks iptal modunda olduğundan mantıklı düşünemediğin için sulara kapılıp gittin.

Ah be Kerem. Neymiş efenim, “sen asilzade değilmişsin kızımızı alamazmışsın.” Her devirde var bu sosyal sınıf ayrımcılığı. Gerçi kavuştunuz da ne oldu? Talamusta (metabolizma, ısı vs. düzeyini kontrol eden yapı) ateş bacayı sardı ve yanıp kül oldunuz.

Ya Ümit Besen, sana ne demeli? “Nikahına beni çağır sevdiğim, istersen şahidin olurum senin.” Mazoşist misin nesin? Niye gidiyosun sevdiğinin nikahına, otur bir köşede ağla. “Bu adam kim diye soran olursa, eski bir tanıdık dersin sevgilimm.” Yav adama sormazlar mı “eski bir tanıdığı niye nikah şahidin yapıyorsun” diye. Fark ettikleri anda kafana sıkacaklar haberin yok.

Ah be Sezen ablaa! Seni ne çok severim bilirsin ama sen de bir karar ver artık. “Git... Git...Git... me dur ne olursun. Gitme kal yalan söyledim.” Adamı aptala çevirdin. Gitsin mi kalsın mı?

Ne karışık bu aşk meşk işleri yahu.

Pekii aşkın biyolojik nedeni nedir? Doğada çok farklı bağışıklık repertuarına sahip iki bireyin daha etkili bağışıklık sistemine sahip çocuklar dünyaya getirmek için çiftleşmesi sonucu türün devamlılığını sağlamaktır. (Tamam tamam Schopenhauer sen haklısın. ????) Eşeyli üreme olayını bonobo düzeyine indirgememek türün devamlılığı için daha doğru bir karar olabilir.

Felsefeydi, evrimdi, sinirbilimdi derken tüm bunların dışında aşkta saygı varsa sevgi katlanır, vicdan varsa şefkat sarmalar, merhamet varsa hastalık şifalanır, kanaat varsa yokluk bereketlenir, iletişim varsa sorunlar çözülür, empati varsa anlayış olur, kalpte iyilik varsa yaşlılık güzelleştirir. Böylesi dönüştüğünde aşk ömürsüzdür, aşıklar ölümsüzdür.

Aşkınız da meşkiniz de güzel olsun efendim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.