SON DAKİKA
Hava Durumu

Belgesel Serisi 1

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2022 00:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2022 00:51

Belgesel sever misiniz?

Ben pek severim. Bugün sizlerle izlerken keyif aldığım birkaç belgeseli paylaşmak isterim. 

DEATH TO 2020. Black Mirror ekibinin hazırladığı temsili komedi belgeseli 2020 yılında başımıza gelen felaketleri konu alıyor. Neyin sahte neyin gerçek olduğunu karıştırdığımız bugünlerde bu keyifli belgesel “hakket yav, 2020’de biz ne yaşadık?” sorusunu insana sorduruyor.

KISS THE GROUND. İklim değişikliğinin yanı sıra onarıcı tarım hareketine ışık tutan belgesel ekolojik bilinci yükseltecek nitelikte. İnsan ve doğa ilişkisine ait somut veriler ile toprağı, iklimi, ekolojiyi onarırken insanı da -doğanın bir parçası olduğu fikriyle- onarmaya yönelik farkındalık kazandırıyor.

THE SALT OF THE EARTH. Fotoğraf sanatçısı ve kaşif Sebastiao Salgado modern uygarlık tarafından henüz zarar görmemiş toprakların keşfine çıkıyor. Onca katliam, göç, barbarlığı, insanların verdiği zorlu mücadeleleri gören bir insan bütün ümitlerini kaybedebilir. Fakat Salgado, eşi ve oğlu için bu müthiş bir armağana dönüşüyor. Olağanüstü bir belgesel. “Dünya dönüyorsa bu güzel insanların sayesindedir” diye düşünürüm.

MY OCTOPUS TEACHER. “Bir ahtapotla bir insan arkadaş olabilir mi?” sorusunun cevabını finalinde gözlerimden süzülen yaşlarla aldığım belgesel. Su altındaki dünya, renkler, müzikler, kurgu çok etkileyici. Ahtapotun hayatta kalmak için zekice taktikleri, kolu koptuğunda rejenerasyon ile kolun yeniden çıkması, üreme süreci, kamuflaj yeteneği ve en önemlisi bir insanla duygusal yakınlığı; müthiş. İnsan bir ahtapota ağlar mı? Evet, ağlar.

LIFE IN COLOR. Doğanın ve hayvanların eşsiz renk harmonisinde insanın kendini kaybedebileceği bir belgesel. Hayvanların hayatta kalmak için kamuflaj ve mimikriyi (taklit) kullanmalarına hep hayran kalmışımdır. Özel kameralarla ultraviole renkler gösterildiğinde “keşke trikromat olmasaymışız da bizler de bu renkleri görebilseymişiz” dedirtiyor insana.

THE 100 HUMANS. İnsan davranışları üzerine yüz insanla yapılan deneysel çalışmaların anlatıldığı çok eğlenceli belgesel. Hayvanların aksine güzel dans eden erkeklerin evrimsel süreçte türün devamlılığı için bir katkısı yok hanımlar.

Şimdiden keyifli seyirler.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.