SON DAKİKA
Hava Durumu

BEYNİN LUNAPARKI ORTA BEYİN VE LİMBİK SİSTEM

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2021 03:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2021 03:54

Benim favori beyin bölgem (orta beyin ve limbik sistem); ne kadar sezgi, iç görü, anı, duygu, empati, organizasyon, kontrol varsa hepsi kendine bir yer bulmuştur bu beyin bölgesinde.

Örneğin çok pratiktir; üst kat komşusu olan neokorteks “armutun sapı, üzümün çöpü” diyene kadar o çoktan meyve kokteylini hazırlar.

Önsezileri çok kuvvetlidir. Özellikle anne beyninde bu bölüm müthiş işler: “Bak içimde kötü bi his var evladım” diyen bütün hisleri “kendini gerçekleştiren kehanet”e dönüşür.

Gözünden bir şey kaçmaz, gündüz kaçarsa gece rüyasına girer; kim kiminle nerede, kim ölecek, kimin çocuğu olacak hepsini görür. “Ayy! Nerimann, bu gece rüyamda bakkal Ahmet’in kızı ile çırağını gördüm, bunlar bi dolap çeviriyo olmasın.” O sırada bakkal Ahmet’in çırağı kızına DM’den kalpli emoji gönderiyordur.

Zamanda seyahati pek sever: Bir müzik duyar, yetmiş beş yaşında olsa bile on beş yaşına geri döner; “ayyyy! Biz bunu Mert’le dinlerdik. Sonra o, çarpık bacaklı Perran yüzünden beni terketmiştii. Hüngürrr yaa hüngüürr.”      

Empatinin sınırları zorladığı zamanlar olur: “Ayy biliyo musunn Müjgan! Leman’nın kocasının patronu yazlık izinleri iptal etmiş. Ayy tüm yaz evde mi kalcak arkadaşım yaa! Yazık amaa!”

Örüntüleri tamamlamada uzmandır: “Veysel beyin geçen paylaştığı fotoğrafta arkadaki manzarada manolya ağacının altında mor menekşeler vardı. Aynı gün sekreteri Meral hikayesinde ‘mor menekşe’ şarkısını paylaştı. Kız bunların arsında bi ilişki olmasın.” O sırada Veysel ile Meral “yaz kızım on kilo çimento” modundadır.

Zehir gibi hafızası vardır: Otuz yıl evvel arkadaşıyla öğlen yediği mercimek çorbasından çıkan kılı hatırlar ve o günden bugüne mercimek çorbasını ağzına sürmez, hatta sen ona “merci…” de onun midesi bulanır.

Asabiyetiyle meşhurdur: Normal Şartlar Altında (NŞA) son derece sakindir ama biri gelip milyarlarca sinir hücresinden en sinirli damara basınca tepkisini cömertçe sergiler. “Tutmayın beni uleaann, dövcem bu zırtapozu.”

Navigasyon gibidir: “Şimcik apla! 100 metre gidiyon, ilk sağdan dönüyon, 50 metre ilerliyon, köşede market var, oradan 28 metre yokuş çıkıp soldaki merdivenlerden 32 basamak iniyon, hah! Dediğin adres tam orası.”

Hele bilinçdışı denilen bi marifeti vardır ki akıllara zarar: Bunlar eski beyinle teee Neandertal’lerden bugüne ne kadar bilgi varsa hepsini kaydeder: “Yahu Afrika’da yaşayan kuzenin ağaçtan düşüp kolunu kırdıysa sana ne! Çık şu ağaca işte. Ne korkuyon?”

İçkiyi, sigarayı, hovardalığı pek sever: “Bas bas paraları Leyla’yaa. Bi daha mı gelicez dünyaya.”

Çok romantiktir: Ota, böceğe bakar şiirler yazar; “bu sabah kapına bir kalp bıraktım, damla damla aşk kokan.” 

Aynı zamanda çok sinir bozucu da olabilir: “Kime bıraktın o kalbi, hıııı! Birini mi seviyon, kız kime yazıyon bi söylesene, valla kimseye söylemem.”

Pazartesi diyete başlar, çarşamba “amaannn, yiyen de ölüyo yemiyen de. Hem kadın dediğin canlı kanlı balık etli olucak, çiroz olmıycak” der ve makarnaya gömülür.

Anında karar verir: “O arabayı istiyom Kâmil. Konu kapanmıştır. Nokta…Şşşşşt. Konu kapandı dedimm, o araba buraya gelicek.”

Çapkının önde gidenidir: Evrim ondan üremesini beklemektedir çünkü. “Yavlum! Ne güzel şeysin sen. Senlen bi habitat kuralım, popülasyona üç beş tane gen aktaralım mı?”

Evde kalmaktan pek korkar: “Sınıf sınıf… Ne kokusu bu! Güzelmiş. Hmm, senden iyi baba olur, geç sıraya.”

Limbiğin popülerliği magazin muhabiri talamus, organizatörü hipotalamus, navigasyonu hipokampüs, ergenusu amigdala gibi yapılardan gelmektedir. (Tabii bu yapıların görevleri bunlarla sınırlı değildir.)

Velhasıl efendim; limbik dediğimiz sistem tam bir lunapark gibidir; ne ararsan var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

 

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.