SON DAKİKA
Hava Durumu

Dest-i İzdivacınıza Talibim Efendim!

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2022 00:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2022 12:41

Sadece on beş dakikada dest-i izdivacınıza talip olduğunuz biriyle kaç yıl evli kalacağınızı öğreneceğiniz bir yöntemin olduğunu söylesem inanır mısınız?

Sinirbilimci John Gottman’ın “aşk laboratuvarı”nda uygulanan bir teknikle çiftlerin cicim aylarının ardından, çift yastıkta mı kocayacakları yoksa soluğu mahkemede mi alacakları tespit edilebiliyor.

Gottman, çiftlere tartışabilecekleri herhangi bir konuyu seçmelerini söylüyor ve bu esnada sohbet kaydediliyor. Daha sonra SPAFF diye adlandırılan ve olası her türlü duyguya eş düşen yirmi kategoriyi içeren bir kodlama sistemi ile sohbet analiz ediliyor. İğrenme, hor görme, savunmacılık, sızlanma, üzüntü, diretme, tarafsızlık gibi her saniyede oluşan duygu yansımaları bir SPAFF rakamıyla numaralandırılıyor ve 15 dakikalık tartışma 1800 rakamlık bir SPAFF dizisine dönüşüyor (900 kadın, 900 erkek için).

Daha sonra elektrotlar ve sensörler aracılığıyla kadının ya da erkeğin kalbinin ne zaman hızla attığı, vücut ısılarının ne zaman yükseldiği gibi veriler analiz edilerek, bir önceki verilerle birleştiriliyor ve karmaşık bir formül konfigürasyonu oluşturuluyor.

Araştırma sonuçlarına göre Gottman, bir çiftin 1 saatlik konuşmasını analiz ederek 15 yıl sonra evli olup olmayacağını %95 oranındaki doğruluk payı ile kanıtlıyor. Gözlem süresi 15 dakika olduğunda başarı oranı %90 civarında seyrediyor.

Örneğin Bill ve Sue evde köpek beslemek konusunda tartışıyorlar. Bill köpekleri sevmiyor. SPAFF sonuçlarına göre Bill Sue’yu suçluyor. Bunu Sue ile aynı fikirdeymiş gibi görünüp hemen zıttını söyleyerek yani “evet, ama” taktiğini kullanarak yapıyor. Sue ise Bill’in konuşması esnasında bir anlığına gözlerini deviriyor, ki bu da klasik hor görme göstergesi olarak yorumlanıyor.

Bu araştırmalar ani hükümlere göre sonuçlandırılmıyor. Tüm görüntüler saniyesi saniyesine analiz ediliyor. SPAFF yöntemi; kısacık gözlemlenebilen durum ve davranışlarda bilinçdışının tekrar eden kalıpları bulabilme kabiliyeti olan “ince dilimlere ayırma” teorisinin bilgisayar algoritmasındaki karşılığıdır.

Gottman’ın “dört altı” diye adlandırdığı; savunmacı tavır, umursamazlık, eleştiri ve hor görme kriterlerinden en belirleyici olan “hor görme”dir.

Hor görme nitelik olarak eleştiriden faklıdır. “Bencil ve umursamazsın” demek ilişkiyi zedeleyen bir eleştiridir ve savunmacı bir tavırla karşılık bulur. “Çirkefsin, iğrençsin” gibi ifadeler muhatabı hor görerek aşağıya iter. Hor görme insana sadece duygusal olarak zarar vermez. Gottman bunu şöyle açıklıyor: “Sevdiğiniz biri sizi hor görünce stres seviyeniz o kadar artar ki bunun sonucu olarak bağışıklık sisteminiz zayıflar. Çünkü hor görmenin iğrenmekle bağlantısı vardır, iğrenme dışlanmayı gerektirir.”

Çiftler arasındaki temel fark kadınların daha eleştirel erkeklerin ise umursamaz olmalarıdır. Kadın bir sorun hakkında konuşmaya başlayınca erkek gerilir ve uzaklaşır. Kadın eleştiriye devam ettiği takdirde durum içinden çıkılmaz bir noktaya gelir. Bu noktada sergilenecek olan uzlaşmacı yetişkin tavrı, -örneğin sakinleştikten sonra konuşmak- sorunları çözmede çiftlere doğru adımları attırır.

Çiftler arasında “haklısın, hata ettim, özür dilerim, sözünü böldüm söz sende, kusura bakma lütfen, belki de yanlış ifade ettim, sana güveniyorum, seni anlıyorum” gibi ifadeler sağlıklı ilişkinin ve yetişkin olmanın göstergesidir.

Gottman’nın bulgularına göre bir ilişkinin sürdürülebilmesi için olumlu hislerin olumsuz olanlara oranının en az beşte bir olması gerekmektedir.

Aman SPAFF yöntemini kendiniz uygulamaya kalkmayın arkadaşlar. Bu yöntemle ilişki yorumlamak profesyonellerin işi. Maazallah sinyalleri yanlış anlarsınız; Eros okunu kalbinize tam atacakken “pırrr” diye uçuverir, ruh eşinizden olursunuz. Malum söz konusu aşk olunca en aklı başında insanlar bile şapşiğin önde gidenine dönüşebiliyor, bu yüzden de “tüh bee! Yine batırdık” pozisyonuna düşebiliyorlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.