SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya İç Mimarlar Günümüz kutlu olsun

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2023 09:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2023 09:42

İç mimarlık mekânları tasarlarken aynı zamanda insanın duygu ve davranışlarını da yeniden tasarlama gücüne sahiptir. Biyopsikososyal bir varlık olan insan duyularıyla dış dünyayı algılarken, o algıların zihinde yarattığı duygular, ruh dünyasıyla birlikte bireyin yaşam kalitesini de etkiler. 

Mekânsal verilerin beyne iletilmesi sırasında yani mekân ve beyin arasındaki etkileşimde beden, aracı bir rol üstlenir. Öyleyse öncelikle insanın biyolojik, fizyolojik yapısını; yapısal ve kavramsal beyni tanımak; mekândan alınan duyusal verilerin algı, duygu ve davranışlar üzerindeki, karar verme süreçlerindeki etkilerini irdelemek gerekmektedir. 

Burada dikkat etmemiz gereken nokta şudur: Duyusal verilerin algıya dönüşme sürecinde bireysel özellikler; yani anılar, travmalar, epigenetik aktarımlar, beslenme düzeni, yaş, cinsiyet, mizaç, sosyo-kültürel alt yapı, inanç, bilinçdışı gibi parametreler etkin bir rol üstlenir. 

Tüm bu veriler dikkate alınarak tasarlanan mimari yapılar veya mekânlar; aidiyet ve güvende olma hissiyatını tesis eden yuva niteliği kazanır. Yaşayan, sürdürülebilir ve varoluşçu anlayışla tasarlanan böylesi mekânlarda hastalıkların veya travmaların iyileşme süreçlerine, insanların esenliğine katkı sağlamak; öğrencilerin ya da çalışanların performanslarını, yaratıcılığını, iş birliğini teşvik etmek; toplumdaki şiddet oranlarının azalmasına destek olmak mümkün olur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.