SON DAKİKA
Hava Durumu

Kelimelerin gücü adına

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2023 11:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2023 11:15

Kelimelerin gücünü ispatlamaya yönelik olarak New York Üniversitesi’nden psikolog John Bargh, Mark Chen ve Lara Burrows ile Bargh’ın ofisinin önünde bir deney tasarlarlar.

Araştırmacılar deneklere iki karışık cümle testinden birini verirler. İlk teste “saldırganca, gözüpek, dert vermek, rahatsız etmek, izinsiz girmekvehakkını yemek” gibi kelimeler serpiştirirler.

İkinci testte ise “saygı, anlayışlı, takdir etmek, sabır, başetmek, kibar ve incelikli” kelimeleri yer alır. Her iki durumda da öğrencilerin ne olup bittiğini anlamaması için çok benzer sözcükler seçilmiştir. Yaklaşık beş dakika süren testten sonra öğrenci olan deneklere koridorda ilerleyip bir sonraki görevlerini öğrenmek üzere deneyi yürüten kişi ile görüşmeleri söylenir.

Ancak öğrenci Bargh’ın ofisinin önüne geldiğinde Bargh, deneyi yapan kişinin, ofisin kapısını bloke edecek şekilde duran deney ekibinden bir işbirlikçi ile yoğun bir görüşmede olduğu imajını yaratarak deneycinin meşgul olmasını sağlar. Bargh, kibar kelimelerle hazırlanan deneklerin konuşmayı bölmesinin, kaba kelimelerle hazırlananlardan daha uzun süre alıp almayacağını ölçmek istiyordur.

Bargh, bilinçdışına gönderilen mesajların etki gücünün insan davranışları üzerinde fark yaratacağını bilmekte, fakat bu gücün etkisinin küçük olacağını düşünmektedir ve bu deney için komiteye 10 dakika süre sonra deneyi sonlandıracağı sözünü vermiştir.

Bargh, deney sonunda “tetikleyicilerin gücünün” ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha kanıtlar: “Kaba kelimeler serpiştirilmiş metinle hazırlanan grubun yaklaşık beş dakika sonra konuşmayı böldüğünü, kibar kelimelerle hazırlanan grubun ise %82’sinin konuşmayı hiç bölmediğini tespit eder”

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.