SON DAKİKA
Hava Durumu

Mimarlık Umudu Yeşertebilir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2023 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2023 00:10

Peyzaj tasarımcısı Maggie Keswick, kanser tedavisi sırasında eşi dünyaca ünlü mimarlık kuramcısı Charles Jencks ve tıbbi ekiple birlikte doğanın ve mimarinin iyileştirici etkilerini barındıran, “umudun mimarisi” olarak isimlendirdikleri ilkelerle tasarlanan yeni kanser tedavi merkezlerini hayata geçirdiler.

Açıklık ve şeffaflık fikrinin yanı sıra mahremiyete de titizlikle önem verilen merkezlerde hastalar için, klasik hastanelerde olmayan psikolojik, sosyal ve ekonomik terapiler düzenlenir. Biyofilik ve biyomimetik tasarım öğeleriyle kurgulanan merkezler olabildiğince doğa ile iç içedir. Tüm merkezler çevre ve binaların birlikte insanları nasıl daha enerjik, rahat ve mutlu hissettirebileceği; insanlar üzerindeki iyileştirici etkileri konusunda yapılan araştırma sonuçlarına göre tasarlanır. Özellikle bahçe, hortikültürel terapi aracı olarak kullanılan hastaların hem rahatlayacağı hem de sosyalleşebileceği alanlardır. Bahçedeki serada isteyen gönüllüler sebze-meyve ekim işlerini yapabilirler. Geniş çiçek yatakları dış dünyadaki gürültü ve stresin içeri taşınmasını önler. 

Merkezlerde her detay hastalık zamanlarında bile “Yaşama Sevinci”ni cesaretlendirmek için planlanır. Aydınlatma, doğal ışığın kullanımı, ahşabın sıcaklığı ve kokusu, taze hava hastaların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. 

Maggie Merkezleri’nde yapılan araştırmalarda mimari çevrenin hastaların iyileşme sürecine olan olumlu ve gözle görülür etkisinin ortaya konulmasının ardından İngiliz Tıp Birliği sağlık kurumlarının bina tasarımlarına öncelikli önem verilmesi gerektiği vurgulayan bir bildiri yayımlanmıştır.

Nasıl hasta merkezli anlayışla tasarlanan sağlık kurumlarının iyileşmeye katkısı büyükse insanın biyolojik ihtiyaçlarının yanı sıra ruhsal ve  bilişsel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, doğa ile bağını koruyarak, duyarlılıkları artan insanlarla empati kurarak yapılacak olan tasarımlar, özellikle deprem kaynaklıları travmalardan iyileşme süreçlerine katkı sağlayacaktır. Mimariyi terapötik araçlardan biri olarak kullanabildiğimizde bireyleri ve toplumları holistik anlamda şifalandırabiliriz. İnşa edeceğimiz konutlarda, şehirlerde “UMUDUN MİMARİSİ”ni hayata geçirmek dileğiyle.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.