SON DAKİKA
Hava Durumu

RED KİT SİGARAYI NEDEN BIRAKTI?

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2021 00:02

İnsanoğlu hayatta kalmak için çeşitli savunma mekanizmaları geliştirir. Fakat bu bazen hayatını olumsuz olarak etkileyen konular için de geçerli olur. Örneğin sigara tiryakisi biri “sigara beni rahatlatıyor, yorgunluğumu alıyor, zaten bir bu var” gibi cümlelerle sigara içme nedenlerini insani ihtiyaçlardan kaynaklı olduğu mesajını verir. Böyle denildiğinde kimse “bu adamda bir tuhaflık var” diye düşünmez. Fakat “sigara stres seviyemi düşürdüğü için amigdal faaliyetlerim azalıyor, dolayısıyla prefrontal korteksim maksimum düzeyde çalışarak konsantrasyonum artıyorrr.” gibi tiryakliğe bilimsel kılıf uydurma çabasında olunduğunda çevredekilerin “ne içiyor bu?” gibi sorularıyla karşılaşmak muhtemeldir.

Bu tür savunma mekanizmalarına “bilişsel çelişki” deniliyor. Yani genel mantık, ahlâk ya da sağlık kurallarına ters düşen eylemlerimize kılıf uydurma davranışı. Kişi davranışı karşısındaki rahatsızlık duygusunu azaltmak için (sözde) mantıklı bir gerekçe bulur ve hem başkalarını hem de kendini ikna etmeye çalışır. Böylelikle genel benlik kavramına ters düşen bu davranışında özbenlik saygısını korumuş olur.

Pekii, insanlar sağlıksız olduğunu bile bile neden sigaraya başlarlar?

Merak, arkadaş etkisi, özenti, kişisel sorunlar, eğlence amaçlı gibi nedenleri var. Bana göre bir tür varlık gösterme sorunsalı. Protest ergen beyninin aktivist hareketi. Biraz da cool gözükmek için tabii. “Be Allah’ın kulu, cool gözükeceğim derken ölücen haberin yok.”

2006 yılında yapılan araştırmalara göre, dünya çapında uygulanan tütün reklamları yasağına, tıp dünyasından gelen sert uyarılara ve devletlerin yoğun sigara aleyhtarı kampanyalarına rağmen tüm dünyada tiryakiler 5.763 milyar adet sigara içmeye devam ediyor.

Sigara paketleri üzerindeki uyarılara rağmen her gün 15 milyar yani dakikada 10 milyon sigaranın satıldığı söyleniyor. Her yıl 8 milyonda fazla kişi sigarayla bağlantılı hastalıklar yüzünden ölüyor.

Amerikan Akciğer Derneği’nin verilerine göre, her yıl, sigara içen annelerin yüzünden erken doğan bebekler ve dumanaltı diye tabir edilen insanlar dahil olmak üzere sigaraya maruz kalan kurbanlarla birlikte sigaraya bağlı hastalıklara yakalananların sayısı yaklaşık 438.000’dir.

Pekii insanlar sağlıksız olduğunu bile bile neden sigara içmeye devam ederler?

2016 yılında, 2081 gönüllünün katılımıyla ve üç buçuk yıl süren ve sekiz çokuluslu şirketin 7 milyon dolar harcaması ile gerçekleşen bir araştırmada deneklere, “sigara paketlerinin üzerindeki yazılardan etkilendiniz mi?” ya da “bu uyarılar sigarayı azaltmanıza yardımcı oldu mu?” gibi sorular yöneltildi. Cevaplar net bir şekilde “evet”ti. Mülakattan sonra MRI a giren deneklere bir yansıtıcı vasıtasıyla bazı sigara uyarıcı işaretleri gösterildi ve beyin aktiviteleri ölçüldü. Sonuçlar hayret vericiydi: Sigara paketlerinin yanlarındaki, ön ve arkasındaki uyarı yazılarının tiryakinin sigara arzusunu bastırmaya en ufak bir etkisi olmadığı tespit edilmişti.

Daha ilginç olanı ise tüm bu korkutucu uyarı resim ve yazıların beyindeki ödül-ceza ya da arzu merkezi olan nucleus accumbens (akumbens çekirdeği) bölgesini uyarıyor olmasıydı. Akumbens çekirdeği bir kez uyarıldığında tatmin olmak için sürekli daha yüksek dozlara ihtiyaç duyar. Akumbens sonuç odaklı çalışıyor arkadaşlar; uyaranın niteliği veya niceliği fark etmiyor onun için.

Pekii, gelelim minicik yavruların bilinçdışına “yakışıklı ve cool adam sigara içer” mesajını gönderen “Red Kit sigarayı neden bıraktı?” sorunsalına.

Söylenenlere göre sağlıklı(!) insan nesli konusunda sonn derece hassas olan Dünya Sağlık Örgütü’nün baskılarına dayanamayan Red Kit’in yaratıcısı Morris bir silgi ile silivermiş sigarayı.

Ee, sildi de n’oldu? Red Kit sigarayı bıraktı ota başladı.

Sağlıklı günler dileğiyle…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

 

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.