SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünyanın En Büyük Mobil Fuarı da Korona Virüs Tehdidinden Nasibini Aldı

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2022 23:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2022 11:35

2006 yılından bu yana her yıl İspanya’nın Barselona kentinde Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından Mobil Dünya Kongresi ve Fuarı (MWC) gerçekleştirilmektedir. Teknoloji firmalarının yeni ürünlerinin tanıtıldığı MWC Korona virüs sebebiyle iptal edildi. Endüstri, Hükümetler, Bakanlıklar, politika yapıcılar, operatörler ve endüstri liderlerini kapsayan geniş ekosistemi bir araya getiren Mobil Dünya Kongresi’ne her yıl 200’e yakın ülkeden, 100 Binden fazla sektör temsilcisinin katılıyor.

Öte yandan, Dünya GSM Birliği her yıl Barselona’nın yanı sıra, Şangay ve Los Angeles'ta da Fuar düzenliyor. Dünyanın en prestijli teknoloji fuarlarından olan MWC’yi gelecekte nelerin beklediği merak konusu. Şangay’da 30 Haziran ile 2 Temmuz arasında, Los Angeles’ta ise 28-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan fuarlara ilişkin henüz bir açıklama yapılmış değil.

MWC Şangay ve Los Angeles Ne Olacak?

Korona virüs tehdidi sebebiyle, 40'a yakın dev mobil teknoloji şirketinin fuara katılmama kararı, Dünya GSM Birliği yetkililerinin bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapmalarını zorunlu kıldı. Cisco, Facebook, Intel, Nvidia, Sony, Vodafone, Nokia… gibi sektörün devlerinin katılmama kararlarının açıklanmasından sonra, fuarın iptal kararı çok da şaşırtıcı olmadı.

Peki Şangay ve Los Angeles’ta düzenlemesi planlanan fuarlara ne olacak? Dünya GSM Birliği şu aşamada bilgi vermiyor. Fuar takvimi olarak değerlendirdiğimizde bir yıl önceden katılım kararlaştırılan ve bu uğurda yıl boyu çalışmalar gerçekleştiren firmalar ne yapacak? Devlerin reaksiyonları bu fuarları da etkileyerek, sektörün geleceğini ve gelişimini de etkileyeceğe benziyor.

Katılımcı Mağdur, Ziyaretçi Mağdur, Barselona Kent Sakinleri Daha Mağdur

Dünya GSM Birliği 12 Şubat’ta iptal kararı kamuoyuna duyurdu. Yani 24-27 Şubat 2020 tarihleri arasında düzenlenecek dev etkinlik, etkinlik geri sayım aracı kalan zamanı “12 gün” olarak işaret ederken iptal kararı geldi. Peki devler kendi inisiyatifleri ile belli program dahilinde programlarını iptal etti diyelim. Stant açacak ve takipçileriyle buluşacak yüzlerde KOBİ ne yapacak? Öte yandan uçak biletini almış, otelini rezerve etmiş, giriş biletlerini almış, yani bu etkinlik için para harcamış ziyaretçilerin mağduriyeti giderilecek mi? Yapılan harcamalara ilişkin mağduriyet oluşmaması beklentisi olmakla birlikte, bu konuda Birlik tarafından yapılmış bir açıklama henüz yok. Olacağa da benzemiyor. Öte yandan Barselona kentinin de dünyanın önemli fuar kentlerinden biri olması ve fuarların kentin ekonomisine büyük katkısı göz önüne alındığında, ev sahibi Barselona kenti sakinleri tarafından da iptal kararının üzüntüyle karşılandığını söyleyebiliriz.

Türkiye’nin Vizyon Projesi Yerli Otomobilin Dünya Lansmanı Ertelendi

Mobil Dünya Fuarı birçok Türk teknoloji şirketinin boy gösterdiği ve yine Türkiye’den birçok ziyaretçinin ilgi odağında olan bir etkinlik. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilen yerli otomobilimizin tanıtımının 24 Şubat’ta Mobil Dünya Fuarı’nda yapılacağını açıklamıştı. Ancak Fuarın iptal olması, yerli otomobilin dünya lansman tarihini ötelemiş oldu. Şu aşamada diyebileceğimiz tek şey “Geç olsun güç olmasın.”

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.