SON DAKİKA
Hava Durumu

Alinur Aktaş Hayrı İkiye Katladı

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2022 00:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2022 12:20

Süper marketlerin “zincir marketlere” dönüştüğü bir süreçte, mahalle bakkallarının yok olma aşamasına geldikleri herkesin her vesile ile dile getirdiği bir gerçek.

Ne var ki, her vesile ile dile getirilen bu gerçeğin olumsuz sonuçlarının izalesine dair kimseden somut bir öneri çıkmadı.

Tabir caiz ise “vah bakkalım” edebiyatının ötesine gidilmedi.

Bu iddianın bir istisnası oldu ama…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ürettiği çözüm, bakkallarla ilgili gelişen olumsuzlukları bir nebze olsun frenleyecek bir mahiyet arz ediyor.

Efendim dilerseniz konuyu en başından özet bir şekilde naklederek başlayalım.

Geçen yıl Bursa Büyük Şehir Belediyesi, her yıl yaptığı ihtiyaç sahiplerine yönelik destek hizmetini farklı bir konseptte ele almayı denedi.

Geçtiğimiz Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine dağıtılan gıda kolisi uygulaması yerine ‘Ramazan Destek Çeki’ uygulaması başlatan Büyükşehir Belediyesi, AK Parti Bursa İl Teşkilatı, sosyal hizmetler başkanlığının önerisiyle de çekleri sadece mahalle bakkallarında geçerli olacak şekilde düzenledi.

Böylelikle ihtiyaç sahipleri, belirlenen ürünler yerine ihtiyacı olan ürünleri alma imkânına kavuşurken, uygulamaya katılan 740 mahalle bakkalı da bu proje sayesinde yaklaşık 4 milyon TL’lik ciro yapmış oldu.

1 taşla 2 kuş vurma anlamına gelen bu değerli hizmet anlayışı ile hem ihtiyaç sahipleri gözetilmiş oldu hem de “vah bakkalım” hayıflanması yerine somut bir adım atılarak, pandemi sürecinde zaten bir hayli sıkıntı içerisindeki mahalle bakkalına tabir caiz ise “can suyu” aktarılmış oldu.

Bununla kalınmayıp bakkalların yanı sıra, geçen yıl kırtasiye, hazır giyim ve ayakkabıcı esnafına yönelik benzer uygulamaların yapıldığını da özellikle belirtmek isterim.

Geçtiğimiz hafta ortasında, bu yıl aynı yöntemle yapılacak olan çalışmanın tanıtım toplantısına davetli idik.

Salon tıka basa doluydu.

Ben, sadece basın mensuplarının katılacağını sanıyordum, meğerse geçen yıl projeye dâhil olmuş esnaf da davetli imiş.

Bütün zorluklarına karşın projeyi başarıyla yürüten BURFAŞ Genel Müdürü Furkan Banaz, ürettikleri bu insana dokunan hayırhah projeyi büyük bir vukufiyetle ve ayrıntıları ile anlatırken kafamdan geçen; “acaba esnaf bunu anlamakta zorluk çekmez mi?” sorusuydu.

Öyle değilmiş…

Bunu, sunum sonrasında soru-cevap faslında anladım.

Esnaftan hiç kimse bu işi nasıl yaparım şeklinde bir soru sormazken, sadece tahsilatın hangi miktarlarda yapılacağı hususuna dair merak içerisindeydi.

Açık söylemek gerekirse mahalle bakkallarının, bu karmaşık sayılabilecek projeyi çok iyi kavramış olduklarını müşahede etmekten büyük bir memnuniyet duydum.

Bu yıl proje daha da geliştirilerek ve kapsamı genişletilerek tekrar hayata geçirilecek.

Geçen yıl projenin başarıyla uygulandığını gören bazı belediyeler, aynı yöntemi denedilerse de kısa sürede pes edip vaz geçtiler.

Keşke başarabilseydiler.

Her ne kadar “taklit” sayılsa bile insana 2 yönlü dokunan bu çok mühim projenin büyüyerek yaygınlaşması “iyiliğin yaygınlaşması” demek olacağından elbette ki, kıymetlidir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bu Ramazan ayında 100 bin çek dağıtmayı planlamış

Uygulamada ihtiyaç sahibi 25 bin aileye 400’er TL’lik Kart16 Ramazan Destek Çeki verilecek. Aslında bir ailenin ortalama 4 kişiden oluşacağını düşünecek olursak, bu yine 100 bin kişiye doğrudan ulaşılmış olduğu anlamına gelecektir.

Mahalle bakkallarına yaklaşık 10 milyon TL’lik bir kaynak oluşturacak proje sayesinde ihtiyaç sahipleri, alkol ve sigara dışındaki tüm ihtiyaçlarını mahallelerindeki bakkallardan temin edebilecek.

Meselenin en güzel tarafı da şu…

Projenin başarıyla yürüdüğünü gören hatırı sayılır sayıdaki hayırsever vatandaşların Başkanı ve projeyi yürüten yetkilileri arayarak, “nasıl katkı verebileceklerine” dair ısrarla sormaları…

İhtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürecek, mahalle bakkallarına ise can suyu olacak bu proje ile ilgili başkan Alinur Aktaş’ın şu sözlerini aktarmadan geçmemek lazım.

“Bu projeyi daha yaymak için çalışıyoruz. Geçen Ramazan ayında uyguladığımız Kart16 Ramazan Destek Çeki uygulamasına birçok kişi ‘bu iş olmaz’ dedi ve girmedi. 740 esnaf istifade etmiş, toplamda 4 milyon civarında destek vermişiz. Rakamın bu sene 1400’leri bulmasını bekliyorum. Bu Ramazan’da da toplamda 100 bin çek dağıtacağız ve bu yılki rakam toplamda 10 milyon TL… Bununla birlikte, doğalgaz destek uygulaması, elektrik, su ve internet faturası ödeme desteği, belediye kiracılarının kira bedellerine yüzde 50 indirim, tam kapanma döneminde esnaf ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ilave 50 milyonluk destek paketi gibi uygulamalarla esnafa ve ihtiyaç sahiplerine sağladığımız destek 200 milyon TL’yi aştı. Yaptığımız projelerle şehrin tüm noktalarına ve insanlarına dokunuyoruz.”

Evet, fazla söze gerek yok şu sözden gayrı…

“İyilik yap, iyilik bul…”

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.