SON DAKİKA
Hava Durumu

BEREKETİN İZİNİ SÜRMEK…

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2021 09:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2021 09:33

Yarın Receb-i şerifle müşerref olacağız biiznillah.

Efendimiz (S.A.V.)’in bu aya girildiğinde yaptığı dua ve Ramazan-ı şerifle kurduğu bağlantı, şüphe yok ki, bu ayı bizim için daha da değerli kılmaktadır.

 

Kendisini ‘yenilikçi’ diye takdim eden, çoğunluğu ‘ilahiyat’ camiasına mensup zevatın ‘üç aylar’a, ‘mübarek’ diye tesmiye olunan gün ve gecelere, soğuk bakmanın da ötesinde, bir çeşit hınç yahut gayz diye niteleyebileceğimiz duygularla yaklaştığı birçok kimsenin malumu…

Oldum olası bu psikolojiyi anlayabilmiş değilim.

 

 

Bu zevat, ‘hurafe’, bazen de ‘şirk’ yaftası yapıştırarak yerden yere vurdukları bu değerlere, ‘İslâm idrak iklimi’ mahreçli olgular olduklarını mütemadiyen yadsıya geldiklerinden naşi, her vesile ile adavetlerini açık etmekten çekinmemişlerdir ne yazık ki…

Oysa bu değerler, İslâm medeniyet algısında, halkın Rabbiyle olan bağlarını güçlendirmeye matuf, inancı ve ibadetleri, hayatın tamamına yayma gayesine yönelik muhterem yaklaşımlardır.

‘Vesileye sımsıkı yapışınız!’ ayetinin hayat verdiği bu yaklaşımla kanlı bıçaklı olmak, pozitivist kaygıları, tam da batılıların istediği şekilde öne çıkarmak, İslâm’a, dolayısıyla Müslümanlara onmaz bir kinle düşmanlık besleyen odakların ‘irtica’ iddiasıyla karşı çıktıkları değerlere, ‘hurafe’ suçlamasıyla katkıda bulunmak, kimin, ne işine yarayacaktır?!.

 

Yenilikçiliği fetişleştirerek modernist kalıplara hapsolmuş zihinler, şiddetle reddettikleri bu kabil ibadet vesilelerinin yerine hiçbir şey ikame etmedikleri içindir ki, bu gün vardığımız noktada kendileriyle birlikte halkın da dünyevileşmenin dibini bulmasını sağlamışlardır.

 

 

Üç ayları, mübarek günleri, kandil gecelerini hayatlarından çıkaranlar, ne kazandılar acaba?

 

Bir murakıp gibi Müslümanların hayatlarını belirli periyotlarla denetleyen bu olgular devre dışı kaldı da iyi mi oldu yani?

 

Bu gün faizin yaygınlaşmasından, ticari ahlakın tefessüh etmişliğinden, yoksulun, garibin, yetimin kimsenin ilgi alanına girmiyor olmasından, dayanışma ve ‘kardeşinin derdiyle dertlenme’ gibi bir Müslüman’ı kamil manada mü’min yapan hasletlerin esamisinin bile okunmayışından hangi yüzle şikayet edebileceğiz ki?!.

 

Batılılara uyduk ve rasyonel gerçekliklerle uyuşmuyor diye bir dolu ibadet vesilesini, ‘bidat ve hurafe’ kod adıyla hayatımızdan çıkardık…

Nefsimizin de hoşuna gitti bu…

Zira mükellefiyetlerimiz azaldı, ibadetler ‘metafizik ritüeller’ formuna bürünerek maneviyattan azade hale getirildi ve biz, kupkuru ‘gerçeklikle’ baş başa kaldık.

Biz ihlâsla ilişkimizi kestik, ‘nusret’de sessiz sedasız terk etti bizi.

Nusreti bir erkek adı sandık zaman içerisinde.

Ardından, tabir caiz ise, kanı beş para etmez kimselerin tasallutuna maruz kaldık. Rasyonalite ve objektivite saçmalığınca yeterince dönüştürülen zihinlerimiz, somut gerekçelerde aradı bu yüzüstü sürünmüşlüğün nedenlerini...

Kimsenin aklına bereketin bizlerden yüz çevirdiği hakikati gelmedi. Zira hakikat, ‘gerçekliğe’ inkılab edeli epey zaman olmuştu.

 

Sağınıza solunuza şöyle bir bakın! İbadetlerden, fıkıhtan, akaidden, söz eden kaç kişi kaldı? Dünyevileşmenin dibini bulduğumuz bu zaman diliminde, takva eksenli sohbetlere mi, yoksa borsa, faiz ve döviz kurlarının ne durumda olduğu yönündeki konuşmalara mı rastlayacaksınız?..

 

Biliyorum, bu yaklaşımımı ‘anakronik’ bulacak, yine ‘hurafe takıntısı nüksetti’ suçlamaları eşliğinde işaret ettiğimiz hususlara, müstehzi bir edayla burun kıvıracak insanların sayısı hiç de az değil. Zira seküler idrak, tam da bu yaklaşıma tekabül eder.

Onlar, varsın üç aylardan, mübarek günlerden, kandil gecelerinden kaçadursunlar.

Hatta her vesile ile bu değerleri hâk ile yeksan etsinler, ne gam…

Bendeniz, bu hatırlatmalara kulak verecek olan yarenlere, Recebin, Şabanın, Ramazanın ve İslâm medeniyeti perspektifinin hayat verdiği geleneğimizdeki bilumum yitiğimizin kadr-ü kıymetini bilmeğe davet edecektir.

 

Receb-i şerifin âlem-i İslâm’a hayırlar getirmesini, ihlâsımıza ve ıslahımıza vesile teşkil etmesini ve bu günlerin ayrıcalıklı olduğuna inanan kardeşlerimin üzerinde bereketlenmesini sahibimiz olan yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Mübarek olsun.

 

 

 

..............

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.