SON DAKİKA
Hava Durumu

MÜ’MİN AKLIN MİRACI

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2021 09:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2021 09:14

Hatırlayabildiğim kadarıyla ne zaman, geleneğimizde ve dini kabullerde anlamını bulan ‘mübarek gün ve gecelere’ rast geldiysek, fehimimiz yettiğince, kalemimiz döndüğünce bu kutsi değerler hakkında bir şeyler yazmaya gayret ettik.

İşte yine bir Miraç gecesi arifesindeyiz ve bendeniz, bilmem kaçıncı kez, bu çok önemli hadiseye dair bir çift söz söyleme azminde…

Her seferinde, zihinlere farklı bir pencere açmak çabası içerisinde oldum hep…

Ama her seferinde, mutlaka Miraç tartışmalarına göndermede bulunmayı da bir vazife addediyorum. Zira bu husus etrafında oluşturulan şüphe halesi, göz ardı edilemeyecek bir muhtevaya sahiptir ne yazık ki…

Bilimselliğin ve akılcılığın başrollerde olduğu bu şüphe taarruzunu her seferinde ve bu vesile ile boşa çıkarmak vazifemiz…

Malum, rasyonel aklı, yani pozitivist yaklaşımı imanın temel dinamiği (?!) zanneden ‘modernist İslâm’ tezi savunucuları, aklın izah edemediği birtakım fevkalade hususları, mütemadiyen dinin kabul alanının dışına çekmeye çabalamışlardır.

Tam bu noktada, Kur’an’a tabi olan akılla, rasyonaliteye biat etmiş aklın birbirinden hayli farklı bir formasyona sahip olduğunu hasetsen hatırlatmış olalım.

İşte bu yazımızda objektif kalıpları paramparça ederek batılı/batıcı aklı, iki boyutlu sığ dünyasında bırakıp, arşa doğru yükselen, yani bir anlamda huruç eden Kur’an’a tabi olan aklın Miracından söz edelim dilerseniz.

Modernistler, Kur’an’da zikredilmediği gerekçesiyle Miracın olmadığı iddiasındadırlar, malum.

Bu zevat, ‘Miraç yoktur!’ derlerken öylesine tuhaf bir argümanın arkasına sığınırlar ki, ortaya çıkan sonuç, sahip oldukları imanlarını bile reddetme mecburiyetinde bırakmaktadır kendilerini.

Buyurunuz bir örnek:

“Bir şey bilinmeden iman tahakkuk etmez. Eğer insanın imanı ilme dayanmazsa onun doğruluğu ve yanlışlığı ortaya konamaz. İman ilme dayanırsa, imanın doğruluk ölçüsü ilim olur ve ilim ile imandaki yanlış düzeltilir. Senin imanın, ilmin şu esaslarına ve aklın şu ilkelerine aykırı olduğu için yanlıştır, denebilir. Miraç gibi.”

Bu ifadeler, modernistlerin pirlerinden birisine ait.

Görüldüğü üzere, imanı rasyonel aklın denetimine sokan bu yaklaşım, ileriye sürülen bu absürt gerekçe nedeniyle Kur’an mahreçli ve fakat rasyonel aklın asla üstesinden gelemeyeceği birçok imanî kabulü de ‘yanlış’ kategorisine mahkum etmektedir.

Daha açık bir biçimde ifade edecek olursak, bu taife, akla uymadığı ve Kur’an’da yazılı olmadığı gerekçesiyle Miracı reddetmektedir.

‘Peki, Kur’an’da yazılı olan ve fakat rasyonel aklın hiçbir şekilde izah edemeyeceği, Miracın başlangıcı olan ‘İsra’ hakkında ne diyeceksiniz?’ diye sorarsak, nasıl bir cevap alırız sizce? 

“Ayetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haramdan alıp, çevresini mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâya seyahat ettiren Allah; her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkıyla görendir.”

(İsrâ Suresi, 1)

Ayet gayet sarih…

Hadislerle sabit olan Miracı, akla uygun değil diye reddeden anlayış, Kur’an’da kayıtlı bulunan ‘Gece Seyahatini’ yani İsra’yı, hangi akla, nasıl uyduracak?

Yukarıda alıntı yaparak naklettiğimiz kanaate sahip olup böyle iman edenler, rasyonel aklın ilkeleriyle çatışan ve fakat Kur’an’da kayıt altına alınan İsra hadisesine iman etmelerini, kendi iddiaları doğrultusunda, yanlışa çıkarmış olmuyorlar mı?!.

Miracın nakledildiği rivayetlerle birlikte başka bir hadiseden de söz edilir, bilirsiniz. Müşrikler, Efendimizin (S.A.V.) bu ifadelerinin akabinde Hz. Ebubekir’in yanına koşarlar ve bu beyanı aktardıktan sonra heyecanla sorarlar: ‘Hâlâ inanıyor musun?’

Hz. Ebubekir (R.A.): “Eğer bunu Allah’ın Resulü söylüyorsa, kesinlikle doğrudur!” der…

Evet, işte bu akıl, en yükseklere huruç eden ve teslimiyet bayrağını imanın sarsılmaz burçlarına diken Kur’an’a tabi aklın en mümtaz örneğidir.

Hz. Ebubekir’in aklı, bu teslimiyet ile Miraca yükselmiştir işte.

Aklı gözüne inmiş zavallılarının heveslerini kursaklarında bırakan bir Miraç.

Ne mutlu…

Ne kutlu.

Bu gece Miraç gecesi…

Ümmetin, salahı, ıslahı, necatı ve istikameti için dua.

Lütfen.

Miracınız mübarek olsun.

 

 -------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberin Doğrusu En Güncel Haber

 

Haberin Doğrusu, Bursa haber, Bursa son dakika, Doğru haber, Son dakika, Bursa iş dünyası, Bursaspor, Bursa hava durumu, Bursa nöbetçi eczaneler, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Bursa trafik durumu

 

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.