SON DAKİKA
Hava Durumu

Ev Almak Çok Kolay, Bulmak İmkânsız

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2023 22:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2023 22:29

Vergiden kaçırmanın suç olmadığı toplumumuzda son haftalarda vergiden kaçıranlar müteahhitler. Vergiden kaçırdıkları için ev fiyatlarını satış fiyatlarının çok altında göstermeleri devlet istatistiklerini de alt üst etmekte ve bunun etkileri asgari ücretin belirlenmesinde bile dolaylı veya doğrudan görülmektedir.

Siyasilerin iyi niyet ile yapmış olduğu çeşitli destekler maalesef milletimize yansımamaktadır. Bunun örneği sadece evlerde değil, tüm alanlarda görünmektedir. Mesela ÖTV indirimi gelince galeriler indirim oranı kadar zam yaparlar, banka kredilerinde iyileştirme olunca ev sahipleri hemen bu indirim oranını dolduracak şekilde fiyatları yükseltirler. Öyle ki gıdada bile vergi oranı düşürüldüğünde hemen satıcılar kullanıyor bu indirimi, kar hanesine yazılıyor.

Velhasılıkelam, kendini orta sınıf gören insanların cebinde en az 1.000.000 TL varsa belki 0,69 kredi ile ev alabilirler. Tabi cebinde bu para bulunan birisine de orta sınıf demem ben, bildiğimiz zengin bu kişi.

Ev fiyatlarının sürekli yükselmesine aldanmayın, o yükselen tutar devletten gizli yükseltiliyor. Yani bankaya gidip de o tutar üzerinden kredi çekemiyorsunuz. Alacağınız ev ilanında 2 milyon yazıyorsa kuvvetle muhtemel evin vergisi düşük olsun diye o ev satışta 1 milyon gösterileceğinden 900 bin kredi çekebiliyorsunuz. Daha bunun tapu masrafları, yeni ev harcamaları, mobilyaları derken, durup düşünüyorsunuz nasıl bir orta sınıf bu? İlk evini alacak birinin cebinde 1 milyondan fazla para olsa zaten çoktan alırdı evini.

Devlet serbest piyasaya karışıp ev fiyatlarını belirleyemez, burasında hemfikiriz fakat devlet neden bu satış ilanlarıyla evlerin satış değerlerini karşılaştırmıyor? Madem takip edilemiyor, madem bu saatten sonra gündemimize seçimlerden başka bir şeyi alamıyoruz, en azından destek adı altında söylemlerde bulunup ev fiyatlarını yükseltmeyin demekle yetiniyorum.

Üzerinden fazla geçmedi, daha 2020 Haziran’da 0,64 faiz oranıyla kredi fırsatı başladığında ev fiyatlarının ikiye katladığını görmüştük. Aynı sahneyi tekrar tekrar izliyoruz ve fiyatlar arttıkça insanların alması zorlaştığı gibi, bankalardan çekilebilen %90’ın üzerine neredeyse bir bu kadar hatta daha da fazla peşin para koymak gerekiyor.

Devlet görevlilerimizin acilen müteahhitleri denetlemeye alması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili ihbar hattı kurulsa eminim o hat kilitlenir çünkü Türkiye’nin her yerinde ilan fiyatları ile satış fiyatları arasında büyük farklar var.

Müteahhitler kusura bakmasın ama bu konuda kendilerine büyük cezalar verilmeli ki devletin fırsat dediği bir konu milletimiz için de gerçekten fırsat olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.