SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransa-1 Titre ve Kendine Gel

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2022 01:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2022 01:12

“Gel seni de Türk Devletleri Teşkilatı’na alalım da birlik, beraberlik ve insanlık nasıl olur öğren Macron.” dedi Cumhurbaşkanımız. Adam olana büyük söz.

Fransa’nın kafası karışık halleri uzun zamandır devam etmekte. Yunanistan’a gaz verip gaz kesmesi bu kafa karışıklığının en büyük göstergesi. Okuyuculardan aldığım geri beslemeler nedeniyle tarihi gelişmelere bu sefer girmiyorum ama tarih boyunca bu durumun değişik olmadığını biliniz.

Yalnız, tarihten bahsetmesem de sanırım Fransa’nın azınlıklarından bahsetmeden geçmek olmaz. “Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı” konusunda bile kafası karışık olan Fransa bu anlaşmaya imza atıp da meclisinde onaylamadığı için, Oksidanlar, Flamanlar, Bretonlar, Lothringenliler ve nicesinden isim olarak bile bahsetmemiz Fransa’da umursanmayan ve asimile edilen azınlıklar olduğunu bilme açısından yeterli olacaktır. Hele ki kendi arasında birlik sağlayabilmiş Katalanlar’ın da Fransa’da yoğun bir grup olduğunu bilmeliyiz değil mi?

Peki neden girdik azınlıklar konusuna?

Biliyorsunuz kısa süre önce Ermeniler’in Azerbaycan Büyükelçiliğine saldırdıklarını gördük. Fransa’nın kendi topraklarına sahip çıkamaması ve bir büyükelçiliği koruyamaması sanırım dış ilişkilerde neden kafasının karışık olduğunu da açıklamaktadır. Tarih boyunca bir o yana bir bu yana giden Fransa, Macron ile de bir o yana bir bu yana gitmektedir, her tarafı ayrı oynamaktadır. Sanırım daha güzel bir tanımlama yapılabilirdi ama yaşça küçük okurlar için bu kadarı şimdilik yeterli olsun.

Macron’un kafa karışıklığı her konuda geçerli.

Yine geçtiğimiz günlerde Putin, Türkiye ile ilgili olarak “Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz” dedikten sonra anında Fransa’dan itiraz geldi. Rusya’ya karşı olmayı Türkiye’nin yoluna taş koymak olarak gören Macron, her konuda Türkiye karşıtı açıklamalarına acaba ne zamana kadar devam edecek? Ermenistan yancısı Yunanistan, kısa zaman içerisinde Rusya cephesine bağlılığını ilan edince Fransa’nın kafası yine karışmayacak mı?

Belki Macron’a hatırlatmak lazım, Türkiye’de yaygınlaşan ilk araba markaları Fransız arabalardı. Her konuda Türkiye’nin karşısında olursan biz de her konuda Fransa karşısında olmaya başlarız. Bu konuyu umarım kibar bir uyarı olarak alır kendisine.

Fransa’ya “Titre ve kendine gel Macron” demekten başka bir şey söyleyemiyorum. Umarım yakın zamanda kendine gelir yoksa NATO ve AB’nin kutuplaştığı bugünlerde yanlış işler yapması ve yanlış cepheye sürüklenmesi kaçınılmaz olacaktır.

İyi düşün, oyuna gelme Fransa…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.