SON DAKİKA
Hava Durumu

Öğretmenler İkiye Ayrılır, Kadrolu ve Mevsimlik

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2023 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2023 00:06

Yanlış duymadınız, mevsimlik işçi gibi çalıştırılan ücretli öğretmenler için en güzel tanım mevsimlik öğretmenliktir.

Senelerce kendilerini gelecek nesilleri yetiştirmeye adamış olan ücretli öğretmenlerin hakları yok, hukukları yok, maaşları yok…

Kadrolu öğretmenler 20 saat üzerinden maaş alıp, üzerine ek ödemeler almakta iken ücretli öğretmenlere ise resmi tatillerde sigorta işletilmemekte. Böyle bir sistemde bu kişilerin psikolojisini ise kimse düşünmemekte.

Geleceğimizi ellerine teslim ettiğimiz öğretmenlerin bugün en düşük maaşı 73 bin 380 TL olmalıydı. “Neden böyle olmalıydı?” konusunu en sona bırakalım.

Haftada 2 gün derse giden mevsimlik öğretmen ayda yaklaşık 3.000TL alabiliyor ki çoğu da böyle bir hayat sürüyor.

2022 yılında saati 39,90 TL’den görev yapan öğretmenler 2023 yılında çok büyük bir zam almışlar ve dersin saati tam tamına 52 TL olmuş. Bu tutarla, haftalık 45 saat çalıştıklarında ise 9.360 TL kazanabilirler ki mevsimlik olduklarından bu pek söz konusu olamaz. Yeni asgari ücret ise 8.506 TL miydi? Evet, geleceğimizi asgari ücretten az maaşı olan öğretmenlere teslim ediyoruz.

Sadece maaşla bitiyor mu? Tabi ki bitmiyor.

Mevsimlik öğretmenlerimize mevsimlik sigorta yapılıyor. Resmi tatil gibi günlerde ne sigortaları oluyor ne de maaş alabiliyorlar.

Oysa öğretmen maaşının hangi seviyede olması gerektiği düşünülürken bu söz unutulmamalıydı: “Öğretmenler! Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır.”

Milletvekillerinin maaşına karar verilirken öğretmen maaşlarına da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda karar verilmişti aslında ama unutuldu, unutturuldu. Geleceğe şekil veren öğretmenlerimizin maaşının vekil maaşından yüksek olması gerektiği konusunu unuttuk. Öğretmenlerimiz unuttu, velilerimiz unuttu, vekillerimiz unuttu, devletimiz unuttu, nasıl unutulmasın yıllar geçti değil mi?

Haftalardır Toprak Cephesinden bahsediyorum, bu hafta da kadrolu-ücretli ayrımı yapmadan öğretmenlerimizi bu cepheye davet ediyorum. Ne dersiniz, Toprak Cephesinin gücünü görmeyi deneyelim mi?

Toprak Cephesindekiler!

Bulunduğunuz şehirdeki, yan şehrinizdeki, çapraz şehrinizdeki yerel basınla yanlı-yansız, küçük-büyük, yerli-yabancı, gazete-dergi-radyo demeden iletişime (telefon, e-posta, sosyal medya) geçerek; yerel basını, 04.02.2023 tarihinde öğretmenlerimizin maaşları ile ilgili ve özellikle kadro isteyen ücretli öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili haber yayınlamaya davet etmenizi rica ediyorum. Sosyal medyada da iletişime geçilen yerel basının isimlerini verelim, zorlayalım. 04.02.2023 tarihini öğretmenlerin sorunlarına ayıralım, gün boyu tek konuşulan konu olmasını sağlayalım.

Zorlayalım arkadaşlar, zorlayalım, mecbur bırakalım, tekrar tekrar hatırlatalım. Basın gerçek sorunlara değinmeye başlasın, bizler de Toprak Cephesinin sesini duymaya başlayalım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.