SON DAKİKA
Hava Durumu

“Sesimi Duyan Var mı?”

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2023 20:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2023 21:51

Ankara’dan, Sakarya’dan, Bafra’dan, Eskişehir’den ve İstanbul’dan Kahramanmaraş’a gelip, birbirlerini tanımadan kardeş oldular, kardeşlikleri ile milletin emrinde çalıştılar.

Türkiye’nin her yerinden deprem bölgesine ulaşan insanlar ellerinden geldiğince milletimize hizmet etmeyi amaçladılar. Saatlerce; yemeden, içemeden, dinlenmeden, hatta adeta gözlerini kırpmadan enkazdan enkaza koştular. Tabi ki bölgeye giden tüm kahramanları isim isim bilmek zor, keşke elimizde listeler olsa da hepsine teker teker teşekkür edebilsek. Ben, içinde bulunduğum grupta son 63 saatimden bahsedeceğim ve varlığına şahit olduğum isimlere teşekkür edeceğim, unuttuklarımın aflarına sığınıyorum. Önce bir giriş yapalım.

06.02.2023 tarihinde gece deprem olması sonrasında sosyal medya ve televizyonda detayları öğrenmem akabinde afetlerde hızlı reaksiyon gösteren STK’lardan International Lions Kulüplerinden Gazi Çiftliğinin grubuna destek amaçlı deprem bölgesine gidecek olan varsa katılacağımı belirten mesaj attım. Sabahın erken saatlerinde Kutay Yeşilöz’den dönüş aldım ve hemen sürecin nasıl yönetileceği ile ilgili planlama yaptık. AFAD Ankara İl Merkezine ulaştığımızda 3. Ekip otobüsüne biniliyordu.

AFAD Ankara Gönüllüleri / Kahramanmaraş 4. Ekip:

Fatih Korkmaz, Kemal Soner, Hikmet Çakar, Arif Karaköse, Mesut Maral, Sibel Çelik, Adem Isıcak, Ahmet Yurtsever, Necip Bozkurt, Kadir Arık, Özden Kaplan Şenel, Serkan İnan, Hikmet Çıra, Alperen Eraslan, Poyraz Börekçi, Muhammet Ahmet Akın, Özel Demir, Muharrem Ertunç, Halil Uzel, Uygar Tekin, Mustafa Talha Küçükgenç, Haktan Kıvanç Yanmaz, Alpaslan Uluğ, Kaan Karahan, Kemal Soner, Özenç Aydın, Alperen Karakaş, Emre Kesim, Ömer Akpınar, Şahin Özben, Ümit Faruk Yenici, İsmail Köroğlu, Volkan Durdağı, Kutay Yeşilöz, Korhan Pekcan, Güray Tanrıverdi, Ali Çayırtepe, Fatih Ahrazoğlu, Merve Albayrak, Özenç Aydın, Cafer Özer, Banu Aylin Yaylacı, Gamze Yıldırım, Çilem, Murat Koçoğlu, Mahmut Semih, Özcan Aslan, İrem Nur, Osman Yurtsever, Zeki, Ufuk Sesli, Sercan Çetiner, Tamer, Zeynep Bolat, Ahmet Salih Ormancı, Güray, Turan Yurtsever, Fuat Övüç, Mert Koyuncu, İsmail Köroğlu, Yasin Erciyas, Naringül Koçak, Fatma Nur Akbayır, Yener Kardeş, Hakan Sarıkaya, Mustafa Aras, Hüseyin, Melisa. Var olsunlar…

Kutay Yeşilöz, Halil Uzel, Cafer Özer, Fatih Ahrazoğlu ve benim içinde olduğum AFAD Ankara 4. Gönüllü Ekibinin otobüsü 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta görev almak üzere öğlen saatlerinde yola çıktı. Şahsi araçların yoğunluğu ve hava koşulları nedeniyle Kahramanmaraş AFAD İl Merkezine ulaşmamız 07.02.2023 sabahının erken saatlerini buldu. Yolculuğumuz sırasında Valiler ve Belediye Başkanları ile iletişime geçerek destek araçlarına öncelik verilmesi için elinden geleni yapan Abdurrahim SEMAVİ Amcamıza da teşekkür ederim. İsimlerini saydığım kişiler olarak, öğlene doğru olay yerine ulaşan Bayrampaşa Belediyesi Arama Kurtarma (BAYRAK) Ekibinin desteği olarak görevlendirildik ve BAYRAK Ekibi ile arama kurtarma çalışmalarına başladık.

Gelelim şimdi Kahramanmaraş’ta son saatlerimize…

09.02.2023 tarihinde saat 4 gibi uyumuştuk, sabah 07:45’te Cafer Abinin çanta toplama sesine uyanıp hemen uyku tulumumdan çıktım. 07:57’de koordinasyon sağlamak için, önceki gün iletişim kurarak ekip olarak hareket etme kararı aldığımız Sakarya Ekibinden Bayram Kerim Kahraman’ı aradım. Sakarya Ekibi hazır olarak bizi beklerken, BAYRAK Ekibi de AFAD görevlendirmesini beklemekteydi. Kutay, Halil Abi, Cafer Abi, Fatih ve ben beklemenin zaman kaybettirdiği düşüncesi ile sosyal medyadaki tüm ihbarları taramaya başladık. Bu taradığımız adresler yakınlıklarına göre değerlendirilerek anlık olarak sahada bulunan Sakarya Ekibine iletildi, Sakarya Ekibi de ivedi şekilde iletilen adreslere geçerek dinleme yapmaya başladı.

Bu sırada, biz de beş kişi olarak bir minibüs ayarlayarak sahada görev yapmakta olan diğer bir deneyimli ekibe katkı sunalım düşüncesiyle BAKUT (Bursa Arama Kurtarma) Ekibinin ilgilendiği enkazlardan birini Sakarya Ekibi ile buluşma noktası seçtik ve oraya gittik. Bu enkazda BAKUT Ekibinin çevre şartlarını sağlamış olması ve çalışan ekibin sistemi oturtmuş olması nedeni ile ufak tefek yardımlardan başka elimizden bir şey gelmeyeceği kanaatine vardık.

Sosyal medya ihbarlarındaki taramalarımızda Doğukent/Kahramanmaraş’ta ekiplerin zayıf olduğuna dair birçok paylaşım gördüğümüzden Sakarya Ekibi ile birlikte 2 minibüs ve 1 binek araçla bölgeyi taramaya başladık. Neredeyse bu bölgeden yapılan tüm ihbarları kontrol ettik ve hepsinde de ekiplerin çalıştığını gördük.

Burada ufak bir not düşmek gerekiyor. Enkaz başında çalışan bir ekip gördüğümüzde, hiç ilgilenilmeyen enkazlara gitmenin daha yararlı olacağı düşüncesi içerisindeydik.

Saat 15:00-16:00 arası Doğukent’i sanıyorum ki tamamen tarayıp Sütçü İmam Bölgesine geçtik ve orada da ekipsiz bir bina göremedik. Çoğu binanın bilgisini Twitter üzerinden duyurmaya çalıştım ama internetin düzgün çekmiyor olması nedeniyle paylaşımlarımın çoğunun iletilemediğini ancak Ankara’ya dönerken anladım. Saat 16:00 civarında Şeyh Adil Mahallesini de elimizden geldiğince kontrol ettikten sonra, Sakarya Ekibinin önerisi ile ara sokakta kalan ve ekiplerin ulaşmamış olabileceğini düşündüğümüz Pınarbaşı Mah. Şehit İlbey Cad. Gonca Apartmanı Dulkadiroğlu/ Kahramanmaraş adresine geçtik.

Adrese ulaştığımızda, bir valiliğin ve bir belediyenin personeli yeterli donanım olmadan çalışmaktaydı ve bölgede bir de ses tespit cihazı ve ekskavatör bulunmaktaydı. Ekskavatör deyip de geçmemek lazım, Rıdvan adındaki operatörü olmasa belki de o binadan canlı kimseyi çıkaramazdık. Kendisine, bizimle birlikte saatlerce kesintisiz çalışmasından dolayı selam ve saygılarımı sunuyorum, var olsun.

Ses ölçümünde sonuç alınamaması herkesin modunu bir miktar düşürmüştü fakat Sakarya Ekibi ile kısa bir görüş paylaşımı akabinde ekskavatörü durdurarak binayı belediye ve valilik personelinden devraldık. Hızlı bir şekilde müdahale edeceğimiz bölgeyi belirleyip jenaratörleri, kırıcı ve delici aletlerimizi ulaşımı kolay bölgelere aldık. Bu sırada bölgede bulunan Bafra Ekibi de bize destek vermeye başladı.

Cafer Abi, Halil Abi, Kutay ve ben binaya nasıl müdahale edileceğini kararlaştırıp Bayram Kerim Kahraman’a açıklıyorduk ve Sakarya Ekibi hemen görev planlaması yaparak istediğimiz şekilde çalışmayı gerçekleştiriyor ve bizde onlara yardımcı oluyorduk. Daha sonra ismini yanlış hatırlamıyorsam İsmail Girgin de binaya müdahale konusunda fikir beyan ederek karar almamızı kolaylaştırdı.

Ekipler gönüllü olduğundan olsa gerek ki hangi konuda ihtiyaç olursa olsun, o boşluk çok hızlı bir şekilde dolduruluyordu. Mesela Fatih Ahrazoğlu, helikopter istesek zannediyorum temin edebilirdi. Enkaz alanında ne ihtiyacımız olursa olsun tedarik etme görevi Fatih’in olmuştu, var olsun.

Ekskavatör operatörü o kadar hassas müdahale ediyordu ki kontrol etmeden en ufak bir toz parçasının kaymasına izin vermiyordu.

Bayram Abinin ekibi adeta karınca gibi çalışıyor, Bafra Ekibinin de desteğiyle çok hızlı bir şekilde yapılması gerekeni yapıyordu. Sakarya Ekibinden Bayram Kerim Kahraman, İsmail Girgin, Mustafa Ömer Eken, İlhan Ak, Ercan Kılıç, Fatih Çetin, Rıfat Karalıca, Furkan Garip, Berke Bekiroğlu ve Bafra Ekibinden Oğuzhan Öztürk, Hami Siradur, Halil İbrahim Musaoğlu, Yusuf Musaoğlu yorulmaya başladığı sırada Eskişehir’den bir ekip yetişiyordu yardımımıza ve Mustafa Uluyol, Ulaş Uluyol, Serap Nergiz Oflaz ve Kutan Gökkaya nam-ı diğer Eskişehir Ekibi, tamamı var olsunlar.

10.02.2023 saat 04:00 sularında ekibimiz artık kollarını kaldıramamaya başlamıştı, binada yakınları bulunanlar arabalarına uyumaya geçmişti. Saat 06:00 civarı vardiyalı sisteme dönme kararı alarak ekibi ikiye böldük. Halil Abi, Cafer Abi ve İsmail Abi dinlenmeye giderken, benle Kutay da yarım saat dinlendikten sonra çalışmaya devam etme kararı aldık. Sakarya Ekibi de dinlenmeye geçecek, diğer ekipler bizimle çalışmaya devam edecekti. Saat 11:00 gibi dinlenmeye giden ekipler dönmeye başladı fakat çalışan ekipler son saatler olduğunu düşünerek çalışmayı bırakmama kararı aldı.

Saat 16:00 sularında enkazda öyle bir yere gelindi ki nereye müdahale edersek edelim enkaz içinde bulunanlara zarar vereceğimiz düşüncesi hakim oldu. Ne ben inisiyatif alabiliyordum ne de diğer arkadaşlarım. Tam o sırada imdadımıza BAYRAK ekibi yetişti. Cafer Abi yorulduğumuzu gördüğünden BAYRAK ile iletişime geçip gelmelerini rica etmiş, onlar da bizi kırmayıp hızlı bir şekilde gelmişler, var olsunlar.

BAYRAK Ekibine detaylar aktarıldıktan sonra hemen enkaza müdahale ettiler ve bu sayede ben 1 saat arabalardan birinde uyuyabildim.

Bu gece de çalışmalar hız kesmeden devam etti. 11.02.2023 sabahı tüm ekipler yürümekte zorlanıyor, enkaza yakın çalışmış kişilerin sesleri kısılmış, uykusuzluktan refleksler zayıflamış olarak enkaz başındaydık.

Öğleden sonra Eskişehir Ekibi ile Ankara AFAD Gönüllü Ekibi olarak biz dinlenip devam etmekle çalışmayı sonlandırma arasından ortak karar vermek zorunda kaldık. Eskişehir Ekibinin minibüsü olması nedeniyle Ankara AFAD Gönüllü Ekibi olarak arkadaşlarla birlikte Ankara’ya geçme kararı verdik ve 12.02.2023 tarihinde evimize dönmüştük.

Bizim enkazı terk etmemiz akabinde BAYRAK, Sakarya ve Bafra ekipleri bir süre daha çalışmaya devam etti. Sonrasında başka ekibe devrederek diğer ekiplerimiz de evlerine döndü.

Bu süreçte, canlı kurtardığımız kişi sayısı 6 iken, birçok cansız bedeni de zarar vermeden yetkili birimlere teslim ettik.

Gözleri kapalı enkaza giren BAYRAK ekibi, koordinasyon ağırlıklı destek veren Ankara AFAD Gönüllü Ekibi, ekipman ve insan güçleri ile destek veren Sakarya, Bafra ve Eskişehir Ekiplerine milletimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca, çalışmalarımız sırasında desteklerini esirgemeyen TSK, Emniyet, Zabıta, JAK, BAKUT ile her aşamada yanımızda olan UMKE ve 112 Ekiplerine ayrıca teşekkürü borç bilirim.

Uluslararası destek sunmuş birçok ekibin de zaman zaman desteklerine başvurduğumuz için tamamına, özellikle Bulgaristan Ekibine ses ölçümü, termal tarama ve köpekle arama yaptıkları için şahsım ve milletimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Иван Тотев ve bulunduğu ekibe özellikle teşekkür ederim.

Bunların dışında, arama kurtarma ekiplerine yemek yaparak destek olan bölge insanımıza, yine gidiş geliş yollarında yemek dağıtarak destek veren çevre illerin insanlarına, insanlığın ne demek olduğunu gösterdikleri için çok teşekkür ederim.

En büyük teşekkürlerden birini de eğitimli köpeklerimiz hak ediyor.

Olay yerinde varlığını gördüğüm, suyunu içtiğimiz Türk Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı, desteklerini takip ettiğim Gönüllerde Birlik Vakfı, Lions MD118 Çoğul Yönetim Çevresi ve görmesem de destek sunan diğer tüm STK faaliyetleri için gönüllülere ve destekçilere teşekkür ederim.

Sosyal medyada elinden geldiğince destek toplayan, illerle ilgili anlık bilgi aktararak 24 saat saha ekiplerini bilgilendirici yayınlar yapmaya çalışan @sjw_erlik, @cerrahpasaIi, @sadecebilalya, @ElifGokalpMusic, @Ysf34J, @RecepCanpolat71, @purplebixi vb. isimlere de teşekkür etmeliyim.

Deprem bölgesinde olmasına rağmen, kendi dertlerini bir kenara koyarak çevresine yardım etmeye çalıştığını gördüğüm @halkiyatci, @KemalistFlint, vb. kişilerin hakkı ödenemez.

Unutmamalıyız ki Türk Milleti, her zaman yaralarını hızlı bir şekilde sarmış ve ayağa kalkmıştır.

Muhtaç olduğumuz kudret, damarlarımızdaki asil kanda, mevcuttur!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.