SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye-2 Ordumuzla Günaydın Güneşlerimize

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2022 19:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2022 19:49

Hatırlıyor muyuz tanklara ok atanları? Hatırlıyorsak eğer, fabrikalarımızın girişindeki güvenlikten genel müdürüne kadar bu yazıya konu herkese teşekkür etmeliyiz.

Tarih boyunca sözü geçenler hep teknolojiyi sürükleyenler oldu. İcatlar, mucitler kimdeyse kazanan hep o taraf oldu. Ateş ile başlayan süreç; tekerlek, matbaa, Şahi Topu, tank, uçak, insansız uçak şeklinde daha sayamadığım birçok buluş ve inovasyon ile devam ederken daha bakalım neler göreceğiz? Kiminin vaktini yakaladık, kimine öncü bile olabildik veya kimini ise çeşitli nedenlerle ıskaladık maalesef. Fakat, dünyaya iz bırakmak için adım adım geliyor yine Çılgın Türkler.

Türkiye’de savunma sanayinin hızlı yükselişi malumunuz. Ben de ağırlıklı savunma sanayi firmalarının çalışmalarında bulunduğumdan dünyada ve Türkiye’de ivmeyi yakından gözlemleyebiliyorum. Biliyorsunuz bu hafta Saha Expo Savunma & Havacılık Fuarı vardı, umuyorum ki bu yazıyı okuyanların da fuarda bir tura zamanı oldu. Sadece bu fuarda bile mevcut teknolojilere uyum konusunda ne kadar başarılı olduğumuz net bir şekilde görünmektedir.

Tabi biz kendimizi ne kadar başarılı görsek de Defence News Top 100 Listesinde her yıl Türk Firmalarının sayısının azalışına da ne kadar takılmalıyız bilemiyorum çünkü bu sıralamalar firmaların gelirlerine dayandırılıyor. Baykar çıkıp da hibe insansız hava aracı dağıtınca haliyle gelir konusu havada kalıyor, belki de sıralamaya çalım atılıyor. Bunun yanında, projelerin teslim tarihleri ve yeni açılan fabrikaları da göz önünde bulundurmak gerekli. Yine de 2022 yılında Defence News Top 100 Listesine giren firmalarımıza kısaca bir bakalım istedim, keşke tüm savunma sanayi firmalarına özel olarak birer yazı yazıp anlatım yapsak.

ASELSAN

49. sıradan listeye girmiş olan Aselsan yurtdışı yapılanmalarının yanında Türkiye içerisinde de hızla çeşitli yatırımlar yapmakta. Ankara Gölbaşı lokasyonunu yakın zamanda faaliyete geçirdi ve akabinde Konya’da da üretimlere başlamış durumda. Aselsan’ın kurucusu olduğu farklı isimde firmalara hiç girmeyelim. Haberleşme teknolojileri ile doğmuş Aselsan’ın ürünleri hakkında detaylı bilgi vermek için çok uzun bir yazı kaleme almamız gerektiğinden sadece internet sitesinde de yayınlanan ana çalışma kalemlerinin üzerinden geçelim.

Askeri haberleşme sistemleri, kamu güvenliği haberleşme sistemleri,  uzay teknolojileri, kripto ve bilgi güvenliği sistemleri, bilgi teknolojileri sistemleri, elektro-optik sistemler, seyrüsefer ve aviyonik sistemler, deniz sistemleri, hava ve füze savunma sistemleri, komuta-kontrol-haberleşme-bilgisayar sistemleri, insansız sistemler, güvenlik sistemleri, silah sistemleri, radar sistemleri, elektronik harp sistemleri, ulaşım sistemleri, trafik ve otomasyon sistemleri, enerji sistemleri, mikrodalga ürünler, uzaktan komutalı silah sistemleri ve optik ürünler başlıca faaliyet alanlarıdır.

TUSAŞ

Geleceğe dair inancımızı yeşerten firmalarımızdan biri de TUSAŞ. Uçak ve helikopter siparişlerini sıraya dizmiş ve teslimatlarına da hali hazırda başlamış olması nedeniyle sıralamada hızla yükseleceğini düşündüğüm firmamız 2022 listesinde 67. sırada bulunmakta. Karanlıklarımızı aydınlatmak için göğe yükselttiği araçlarını helikopter, uçak, insansız hava aracı ve uzay sistemleri başlıkları altında gruplandıran TUSAŞ’ın bir de Eskişehir fabrikasında motor çalışmaları yaptığını da bilmeliyiz.

ROKETSAN

Adının hakkını veren bu firmamız roket ve füzeleriyle semaya selam çakan firmamızdır. 2022 yılında Top 100 listesinde 86. olarak yerini almış firmamızın ürün gruplandırması kara sistemleri, hava savunma sistemleri, deniz sistemleri, hassas güdümlü sistemler, uzay projeleri, balistik koruma sistemleri ve alt sistemler şeklindedir.

Mutlu olacağımız yazılar…

“Umarım sevgili @YeniciUmit haklı olduğu için mutlu olacağımız yazılarını da okuruz” denilince fark ettim ki sosyal medya paylaşımlarım da dahil genel olarak sorunlara değiniyorum. Düşünüyordum ki zayıf yönlerimize odaklanmalıyız. Düşününce, belki de dengeyi korumalıyız. O yüzden de bu sefer yazı başlığında dedim TOGG (Türkiye-2 Ordumuzla Günaydın Güneşlerimize).

Bu ülkede hiç iyi bir şey yok mu? Var tabi ki. Güneşimiz değil, güneşlerimiz var bizim hem de her alanda. Bırakalım siyaseti ve teşekkürlerimizi sunalım teknisyenlerimize de mühendislerimize de, nice isimlerini dahi bilmediğimiz vatan evlatlarına. Var olsunlar… Teşekkürlerimizi sunalım Cumhuriyeti bizlere hediye ve emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarına. Teşekkürlerimizi sunalım binlerce yıllık tarihimizde bugüne ulaşmamızda emeği olan herkese. Teşekkürlerimizi sunalım endüstriye katkısı olmuş tüm iş insanlarımıza. Teşekkürlerimizi sunalım tüm devlet büyüklerimize. Teşekkürlerimizi sunalım vatan aşkı ile milletinin hizmetinde olan herkese. Teşekkürlerimizi sunalım vatan nedir bilen herkese. Selam olsun dünyayı değiştiren öncüler ve torunlarına.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.