Arama Haber Code Logo Arama

HABERLER

Bursa'da Gölyazı'nın korunması için önemli adım!

Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Gölyazı Çalıştayı’nda, bölgenin tarihî ve doğal mirasını koruyacak planlama adımları ele alındı.

Giriş: 13.06.2025 12:50
Paylaş
Bursa'da Gölyazı'nın korunması için önemli adım!

Nilüfer Belediyesi, Bursa’nın binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi yerleşimlerinden Gölyazı’nın korunması ve geleceğe taşınması amacıyla önemli bir adım attı.

Gölyazı Kültürevi’nde düzenlenen Gölyazı Çalıştayı, yerel yönetim temsilcilerinden akademik odalara, uzmanlardan sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş bir katılımla gerçekleşti.

Çalıştayda; Gölyazı’nın kültürel, doğal ve tarihî değerleri ile koruma ve planlama süreçleri masaya yatırıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in ev sahipliğindeki programa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sinan Nergiz, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, eski Milli Savunma Bakanı Turan Tayan, akademisyenler ve meslek odalarının temsilcileri katıldı.

ÜST ÖLÇEKLİ PLANLARA KATKI SUNACAK

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, açılış konuşmasında çalıştayın önemine dikkat çekerek, Gölyazı’nın sadece bölgesel değil, ulusal ölçekte korunması gereken bir miras olduğunu vurguladı. Özdemir, “Büyükşehir Belediyemiz şu anda 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı çalışması yürütüyor. Buradan elde edeceğimiz sonuçların bu üst ölçekli planlara da katkı sunacağını düşünüyorum. Gölyazı gibi eşsiz bir değeri, katılımcı bir anlayışla geleceğe taşımak için hep birlikte çok kıymetli bir adım atıyoruz. Bu çalıştaya katkı sunan, emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu çalıştaydan önce 7 defa çalıştay yapılmış. Bu birikimleri şimdi ileriye taşıma zamanı. Bu çalıştayda kültürel ve arkeolojik varlıkların korunmasını hedefliyoruz” dedi.

GÖLYAZI’YI HİKAYESİYLE YAŞATMALIYIZ”

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sinan Nergiz ise Gölyazı’nın tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerek, bu tür çalıştayların ortak sorumluluk duygusunu büyüttüğünü ifade etti. Nergiz, “Bugün burada ortak mirasımıza ve ortak geleceğimize sahip çıkmak için bir aradayız. Gölyazı, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Bursa’nın gözbebeğidir. Ancak bu değerlerin sürdürülebilirliği için ne kadar birlikte düşünüyor, birlikte hareket ediyoruz? Bu soruyu kendimize sormak zorundayız” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin de Gölyazı’ya yalnızca bir turizm destinasyonu olarak bakmadığını belirten Nergis, “Turizm doğru yönetilmediğinde kültürel erozyon ve çevresel tahribat gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle biz Gölyazı’nın gelişimini katılımcı, sürdürülebilir ve yerel halkla birlikte inşa etmenin önemine inanıyoruz. Gölyazı’yı yaşatmak yalnızca gölü ve sokaklarıyla değil, hikâyeleriyle, şarkılarıyla, gelenekleri ve insanlarıyla mümkündür” şeklinde konuştu.

AMACIMIZ YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAK

Çalıştaya katılan Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı da konuşmasında Uluabat Gölü’nün yalnızca yerel değil, küresel ölçekte öneme sahip bir doğa alanı olduğunu vurguladı.

Karabatı, Gölyazı Çalıştayı’nın çok paydaşlı yapısıyla değerli bir platform sunduğunu da ifade ederek, “Bu çalıştay, kamu kurumlarımızın, akademisyenlerimizin, sivil toplum kuruluşlarının ve yöre halkının ortak akıl ve ortak sorumluluk anlayışıyla bir araya gelmesi açısından büyük önem taşıyor. Amacımız, Uluabat Gölü ve çevresinin kültürel kimliğini koruyarak sürdürülebilir turizm politikaları geliştirmek, yaşam kalitesini artırmak ve doğayı tehdit eden unsurlara karşı önleyici stratejiler oluşturmak olmalı” diye konuştu.

GÖLYAZI BU KENTİN KÖKLERİDİR

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Murat İlkme, Gölyazı’nın Bursa için taşıdığı simgesel ve ekolojik değeri paylaşarak, “Bursa’nın tanıtım filmi yapılsa, ilk üç karede Gölyazı olur. Uluabat Gölü’ndeki gün batımı, Adem Amca ve leyleği Yaren, Gölyazı’nın görsel belleğimizdeki yeridir. Nilüfer, yeni bir kent parçası gibi bilinse de Gölyazı ve Tahtalı gibi yerleşimler binlerce yıllık geçmişiyle bu kentin kökleridir. Nasıl ki Nilüfer çiçeği yüzeyde açar ama kökleri derindeyse, Gölyazı da Nilüfer’in köküdür” dedi.

20 YILDIR PLANSIZLIK SORUNU YAŞIYOR

İlkme, ayrıca Uluabat Gölü’nün Ramsar Sözleşmesi kapsamında uluslararası öneme sahip sulak alan ilan edildiğini hatırlattı. Gölün, Yaşayan Göller Ağı’na dahil olduğunu ve Türkiye’de bu unvanı taşıyan tek göl olduğunu vurgulayan İlkme, Gölyazı’nın da 1998 yılından bu yana kentsel arkeolojik SİT alanı statüsünde olduğuna dikkat çekti. İlkme, “Ne yazık ki Gölyazı yaklaşık 20 yıldır plansızlık sorunu yaşıyor. 2005 yılında yapılan imar planları, Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. O tarihten bu yana burada yaşayan insanlar mağduriyet yaşıyor. Burada bir yaşam sürüyor, bu yaşamın sürdürülebilmesi için planlamanın ivedilikle yapılması şart. Artık geçmişte olduğu gibi sonuçların havada kalmasını istemiyoruz. Gerekirse kıyı kanunu için özel bir düzenleme yapılmalı. Biz, akademik odalar olarak her türlü katkıya hazırız” diye konuştu.

KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİYİZ

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise Gölyazı’nın tüm özellikleriyle yalnızca Bursa’ya değil, dünyaya ait olduğunu vurgulayarak, “Gölyazı, doğal yapısıyla, tarihiyle ve yaşayan kültürüyle dünyaya açılacak çok özel bir bölge. Bu zenginliği ayağa kaldırmak, uluslararası turizmde güçlü bir destinasyona dönüştürmek mümkün. Bugün burada yalnızca bir sonuç bildirgesi yazmakla yetinmemeli, bu çalışmaları eyleme dökerek kalıcı çözümler üretmeliyiz” dedi.

Çalıştay, Gölyazı’da düzenlenen alan gezisiyle devam etti. Katılımcılar, bölgenin doğal ve tarihi dokusunu yerinde inceleme fırsatı buldu. Gezinin ardından düzenlenen panelde ise akademisyenler, bölgenin tarihsel arka planı, ekosistemi ve koruma planlarına dair teknik bilgiler paylaştı.

Yorumlar

Haber Arama